Na útok na Roberta Fica reagujú médiá a politici z celého sveta

Útok na premiéra Roberta Fica odsudzujú poprední európski politici aj svetové médiá.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecký kancelár Olaf Scholz uviedli, že podobné násilné činy nepatria do európskej spoločnosti. Za šokujúce označili správu o útoku poľský premiér Donald Tusk, britský ministerský predseda Rishi Sunak, rakúsky kancelár Karl Nehammer či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán hovorí o "ohavnom útoku na svojho priateľa". K útoku sa vyjadril aj prezident USA Joe Biden. Vyhlásil, že spolu s manželkou Jill sa modlí za jeho rýchle uzdravenie. Dodal, že americká ambasáda je v kontakte so slovenskou vládou a je pripravená pomôcť.

 

"Rázne odsudzujem odporný útok na premiéra Roberta Fica. Takéto násilné činy nemajú miesto v našej spoločnosti a podrývajú demokraciu, našu najcennejšiu spoločnú hodnotu," uviedla nemecká politička von der Leyenová na sieti X.

Podobné slová volil aj Scholz, ktorého podľa jeho vyjadrenia "zbabelý útok" šokoval. Rovnako ako ďalší politici vyjadrili Scholz aj von der Leyenová účasť Ficovej rodine.

"Všetky naše myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou," napísal britský premiér Sunak. Rakúsky kancelár Nehammer zaželal Ficovi rýchle zotavenie. "Len pred pár dňami sme spolu po telefóne intenzívne preberali bezpečnostné témy," napísal Nehammer.

Za hrozný čin označil útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Treba vynaložiť všetku snahu, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, forme alebo sfére," napísal Zelenskyj.

Českí politici odsudzujú útok na premiéra Roberta Fica, ktorý bol dnes podľa postrelený, keď po výjazdnom rokovaní vlády v meste Handlová vyšiel medzi ľudí. Premiér Petr Fiala (ODS) označil správu za šokujúcu.  Násilie nesmieme tolerovať a nesmie mať v spoločnosti miesto, napísal Fiala na sieti X. Český prezident Petr Pavel označil čin za odsúdeniahodný, nech bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť varovaním, kam môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti, uviedla hlava štátu. Atantát na Fica odsúdili aj poprední európski politici.