8.6 C
Slovakia
streda, 29 mája, 2024
spot_img
ÚvodNovinkyTradičné nástroje z Ukrajiny aj tanečné beaty, Onuka zahrá už túto nedeľu...
spot_img

Tradičné nástroje z Ukrajiny aj tanečné beaty, Onuka zahrá už túto nedeľu v Bratislave

Pred pár rokmi si podmanili svet netradičným spojením elektroniky a tradičnej hudby z Ukrajiny. Potom prišla vojna, ktorá zmarila všetky ich sny, nádeje a uvrhla ukrajinský národ do ťažkej každodennej reality. No pokiaľ sú  stále napojení na dedičstvo svojich predkov, tak má stále význam pre nich tvoriť a hrať. Elektro-folklórna skupina Onuka s touto nádejou absolvovala európske turné, v ktorom navštívila také mestá ako Paríž, Brusel, Berlín a už túto nedeľu – 19. 05.2024 – ho zakončí v Bratislave – Majestic Music Clube (MMC).

Onuka znamená po ukrajinsky vnučka a v tomto slovíčku možno vybadať celý príbeh okolo tejto fascinujúcej kapely. Týmto pomenovaním sa speváčka, multiinštrumentalistka, skladateľka Nata Žyžčenko vrátila k svojmu starému otcovi, ktorý bol výrobcom a zberateľom ľudových hudobných nástrojov. S elektronickým producentom a režisérom Jevhen Filatov prepojili v spoločnej vízii minulosť so súčasnosťou.

Po začatí vojny bola ruská agresia namierená aj na bohaté kultúrne dedičstvo Ukrajincov. Hudba na ich území mala odjakživa veľmi významné postavenie a najmä tá ľudová. To začalo v posledných dvoch rokoch miznúť a na stratených územiach bola ukrajinská kultúra potláčaná a systematicky ničená. Hudobníci z Onuky sa tak rozhodli, že ju opäť prinesú do sveta a to nielen medzi svojich krajanov.

V najnovšom dokumente zverejnenom na ich YT kanáli sa Nata rozhovorila o hudobnom dedičstve svojich predkov. Tou živnou pôdou na udržiavaní tradícií bol dom jej starého otca Oleksandera Shlionchykina, kde počas jeho života vzniklo viac ako tisíc nástrojov. Zostali po ňom skici, nákresy a návody vo vzácnych muzikologických knihách, ktoré sa podarilo preniesť do zvukového štúdia a spracovať v modernom zvuku.

Hoci na Ukrajine už nie je taká veľká fabrika, ako tá v ktorej pracoval Natyn starý otec, ona však túži aby tam vzniklo miesto, ktoré bude vyrábať tradičné ľudové nástroje: „Naša kultúra existuje pokiaľ naše tradičné hudobné nástroje aj naďalej znejú. Vzhľadom k skutočnostiam, ktorým teraz ľud čelí ukrajinský ľud, prichádzame naspäť k svojim koreňom a sme pripravení absorbovať tieto poznatky – naše fascinujúce dedičstvo. Ako to však urobiť, keď nemáme tie nástroje a potrebné zdroje, ktoré chýbajú takmer všade?“ Preto sa rozhodli znovu rozozvučať inštrumenty ako bandura, cymbal, bugai, kobza za sprievodu kapely a elektronických beatov (techno, deep-house, synthpop).

S týmto odhodlaním sa Onuka vydala na európske turné, ktoré je venované aj ich štvrtému štúdiovému albumu ROOM. Je nadýchnutím statočného ukrajinského národa aj nahliadnutím do utrápených spomienok obyčajných Ukrajincov.

Po Paríži, Berlíne, Prahe, Bruseli, Varšave príde Onuka aj do Bratislavy – 17. mája 2024 zahrajú v Majestic Music Clube (MMC). Vstupenky sú v predpredajoch Tootoot, Predpredaj.sk, Goout.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img