Zakliata Bratislava?

Zatiaľ to vyzerá tak, ako keby súčasná vláda a ministerka zdravotníctva mali úmysel zamiesiť na obrovskú miliardovú investíciu do výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave bez širokej odbornej diskusie a dostatočného odkomunikovania plánov smerom k verejnosti.

15.05.2024 12:00
debata (7)

Pritom je veľmi pravdepodobné, že ak sa aj teraz začnú, resp. obnovia práce na projektovaní a príprave výstavby novej nemocnice, tak jej realizácia bude prebiehať pokojne počas trvania funkčného obdobia aj troch vlád. Preto je legitímnou požiadavkou niektorých opozičných politikov, aby bol zvolaný široký okrúhly stôl, kde by sa začali obrusovať hrany a skúšalo sa dospieť k nejakému udržateľnému spoločnému zámeru, keďže realizáciu výstavby môžu mať na stole v budúcnosti rôzne vládne garnitúry. Práve chýbajúca kontinuita je jedným z najviac bolestivých miest v zdravotnej politike na Slovensku, ktorá nás brzdí v napredovaní a dobiehaní zdravotných systémov a výsledkov vyspelého sveta, Českú republiku nevynímajúc.

Roky bez diskusie

Takisto by si takýto veľký projekt, ktorý bude zaťažovať verejné financie po mnohé roky (zatiaľ to nevyzerá na veľké možnosti financovania z nenávratných európskych zdrojov), zaslúžil argumenty, dáta a analýzy, ktoré sú čo najmenej zaťažené konfliktmi záujmov, a najmä, sú zverejnené aj pre širokú verejnosť, aby si tá mohla urobiť kvalifikovanejší úsudok a mohla efektívnejšie dohliadať na konanie a rozhodovanie ňou zvolených politikov a političiek.

Zároveň tu máme analytické útvary – jednak na ministerstve zdravotníctva a jednak na ministerstve financií, ktoré by sa k investičným zámerom mali aktívne verejne vyjadrovať ex ante, ešte pred „definitívnym“ rozhodnutím. Jednoducho, treba radšej dvakrát merať, až potom strihať.

Možno si poviete, načo zasa toľko diskutovať, veď diskutujeme o novej nemocnici v Bratislave už desiatky rokov. Podľa mňa však o nej skôr viac jednostranne hovoríme a práveže spolu nediskutujeme. Navyše tu už medzitým máme novú situáciu. Od minulého roka vlastne v Bratislave jednu novú, stredne veľkú všeobecnú nemocnicu už máme – na Boroch. A túto skutočnosť nesmieme prehliadať, musíme ju zahrnúť do našich „výpočtov“.

Geografická blízkosť lokality Rázsoch k Borom by však nemala byť hneď považovaná za diskvalifikačný predpoklad pri výbere miesta pre výstavbu novej univerzitnej nemocnice. Treba zodpovedne, odborne a pokiaľ možno čo najviac nestranne a komplexne posúdiť viaceré lokality, spôsoby projektovania, výstavby, financovania a prevádzkovania nemocnice a jej koexistencie a spolupráce, resp. konkurovania si s ostatnými zdravotníckymi zariadeniami v dnešnej situácii – v bode nula. A priebežne o tom komunikovať so širokou verejnosťou. Lebo sú to naše peniaze a my a budúce generácie ich budeme musieť zarobiť. A my a naši potomkovia z celého Slovenska budeme navštevovať túto koncovú nemocnicu.

Nemá zmysel pozerať sa dozadu

Pre ekonomicky správne rozhodnutie sa nemá zmysel pozerať „dozadu“ – koľko miliónov už bolo preinvestovaných na Rázsochách a inde v Bratislave (možno si už málokto spomenie na posudzovanie lokality a rozbehnuté procesy na Patrónke). Musíme sa pozerať od súčasného bodu nula do budúcnosti a vyhodnocovať od neho rôzne alternatívy na základe budúcich nákladov a výnosov pre spoločnosť. Musíme zároveň vnímať súčasný stav, že máme v Bratislave novú modernú nemocnicu na Boroch, že máme v hlavnom meste fragmentovanú ústavnú zdravotnú starostlivosť – pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) roztrúsené na Kramároch, Ružinove, Petržalke, Starom Meste, Podunajských Biskupiciach, viaceré sú v havarijnom a nevyhovujúcom stave po stránke hygieny a bezpečnosti pacienta a zamestnancov a všetky treba modernizovať pre súčasné potreby medicíny, zároveň tu máme samostatný kardioústav, samostatný onkoústav a detskú nemocnicu vo vlastných budovách. A potom ešte ďalšie menšie nemocničky a popritom nedostatok zdravotníckeho personálu.

Mimochodom, vedeli ste, že nemocnice v Prešove a Banskej Bystrici sú počtom lôžok väčšie ako najväčšie bratislavské nemocničné pracovisko v Ružinove a počet lôžok (následne navýšený) pri projekte Rázsochy (vyše 800) nižší ako pri deklarovanom zámere výstavby novej 900-lôžkovej vojenskej nemocnice v Prešove?

Vedeli ste, že vraj nová UNB v Ružinove by sa stavala 14 rokov a minister obrany Robert Kaliňák chce postaviť tú vojenskú v Prešove vraj za tri roky a pár mesiacov? Veríte, že sa to v Prešove dá takto zázračne stihnúť, keď dlhé roky pripravované projekty výstavby štátnych nemocníc v Martine a Banskej Bystrici budú mať obrovský problém vôbec stihnúť do polovice roka 2026 splniť míľnik plánu obnovy a mať postavenú aspoň hrubú stavbu budov?

Vedeli ste, že v médiách sa objavila informácia, že ministerstvo zdravotníctva chce údajne postaviť v lokalite na Rázsochách nový Národný ústav detských chorôb, ktorý má, mimochodom, vo vlastnom areáli na Kramároch dostatok miesta, ako aj príslušné projekty na modernizáciu a výstavbu novej budovy detskej nemocnice?

Isté je jedno, na konci funkčného obdobia tejto vlády uvidíme, či po nej zostanú len plané sľuby, slová, projekty, minuté milióny na ne, prinajlepšom nemocničné skelety, alebo aj niečo viac.

INEKO realizuje zdravotnícky projekt, ktorý podporujú zdravotné poisťovne Dôvera a Union a spoločnosť Msquare. Donori nevstupujú do výstupov inštitútu INEKO.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica na Rázsochách #Ministerstvo zdravotníctva SR