Parlament rokuje o novom zákone o televízii a rozhlase, čelí kritike

Parlament rokuje o novom zákone o televízii a rozhlase, čelí kritike Reprofoto TV NR SR

Parlament dnes začal rokovať o návrhu nového zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase (STVR), ktorým chce vláda dosiahnuť okrem iného výmenu terajšieho riaditeľa Ľuboša Machaja. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová pred poslancami uviedla, že vysielanie terajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) stráca prvky nezávislosti a objektívnosti. Opozícia tvrdí, že cieľom vlády je ovládnuť verejnoprávne médium.

 

Vládna koalícia premiéra Roberta Fica obmedzila dĺžku rozpravy k návrhu v terajšom prvom čítaní na 24 hodín. Hlasovať o postúpení predlohy do kľúčového druhého čítania by mali poslanci vo štvrtok popoludní a potom definitívne o zákone rozhodnúť na nasledujúcej schôdzi parlamentu. Vládne strany majú potrebnú väčšinu na schválenie zákona.

"Spravodajstvo a publicistika v Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase sa stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií. Vysielanie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie postupne strácalo atribúty verejnoprávnosti, vyváženosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti, transparentnosti," povedala pred poslancom.

Počas jej vystúpenia sa pred rečnícky pult postavila skupina opozičných poslancom, ktorí si páskou prelepili ústa a jeden z nich držal v rukách plagát s nápisom "Koniec slobody slova v RTVS". Následne sa za Šimkovičovou na jej podporu postavilo niekoľko vládnych zákonodarcov.

Návrh zákona o STVR okrem premenovania RTVS počíta najmä s tým, že vo funkcii skončí doterajší generálny riaditeľ stanice Ľuboš Machaj. Funkcie sa ujal na pôvodne päťročné obdobie v lete 2022, keď súčasné vládne strany na Slovensku neboli pri moci.

Vedenie RTVS už skôr tvrdilo, že vláda sa rozhodla pre účelovú zmenu v snahe ovládnuť verejnoprávne médium. Nesúhlas s chystanými zmenami vyslovila aj časť pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

"Zákon je zlý zo svojej podstaty. Žiadne doplňujúce návrhy nemôžu zakryť podstatu problému, ktorou je bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie identickej, lenže úplne podriadenej vláde s cieľom odstrániť generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo," povedala v rozprave poslankyňa z Progresívneho Slovenska Zora Jaurová.

Opoziční politici už na skorších protivládnych demonštráciách kritizovali plány Ficovho kabinetu ohľadom RTVS. Na dnešný podvečer dve opozičné strany zvolali do centra Bratislavy ďalšie zhromaždenie.

Predstavitelia vládnej koalície na Slovensku kritizujú prácu RTVS a tvrdia, že nie je objektívna.