Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?

Keď poisťovňa majetkovo vstúpi do sprostredkovateľskej spoločnosti, môže to mať pre klientov pozitívny, no i negatívny dopad. Ostanú finanční agenti i naďalej nezávislí, alebo budú preferovať produkty danej poisťovne?

making-a-budget-tracking-finances
Keď pred dvomi rokmi poistná skupina NN Group kúpila majoritu v spoločnosti Finportal, vysvetľovala to zámerom využiť synergie medzi oboma firmami pri zachovaní vzájomnej nezávislosti. “Jednou z najdôležitejších oblastí s veľkým potenciálom je digitalizácia,” komentoval vtedy dohodu Peter Brudňák, generálny riaditeľ spoločnosti NN.

V marci 2024 poisťovňa Kooperativa získala 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom. Generálny riaditeľ Universalu Marcel Zeleňák spojenie tiež vysvetľoval tým, že obe firmy ešte viac posilnia svoju pozíciu na trhu.

BANKY.sk zisťovali, ako tieto konsolidácie ovplyvnia trh finančných produktov.

Trh sa konsoliduje

Odborníci na finančné poradenstvo sa zhodujú v tom, že trend spájania sa poisťovní so samostatným finančným agentom je viditeľný už niekoľko rokov.Trh sa začína konsolidovať a centralizovať.

Dôvodov je viacero. V prvom rade preto, lebo poisťovne chcú ušetriť. “Poisťovne si uvedomujú, že ich interná sieť viazaných finančných agentov je veľmi nákladná a tým menej rentabilná,” vysvetľuje Katarína Faktorová, manažérka predaja finančnej firmy Finportal. Navyše, viazaný finančný agent má limitované produkty. Mal by predávať len produkty poisťovne, kde je zamestnaný. Preto ťažko dokáže konkurovať finančným sprostredkovateľom, ktorí pracujú pre viaceré poisťovne.

Aj preto poisťovne už dávnejšie začali časť svojej internej siete presúvať do správy iných subjektov- externých finančných agentov. “Ten im zabezpečuje komplexný servis potrebný pre činnosť jeho internej siete. V niektorých prípadoch sa tento presun spája aj s kúpou akcionárskeho podielu u samostatného finančného agenta,” dodáva Faktorová.

Externý finančný agent je lacnejší ako interný, lebo nepoberá žiadny fixný plat. Je ohodnotený len v prípade sprostredkovania finančnej služby.

“Zároveň, aj riadenie zabehnutej externej siete je výrazne lacnejšie, ako manažovanie internej siete, pri ktorej musíte mať zamestnancov na manažérskych pozíciách, na back office,” dodáva Peter Prvý, regionálny obchodný riaditeľ spoločnosti FinGO.sk

Kúpa akcií môže kúpiť aj vplyv na agentov

Keď poisťovňa kúpi majetkový podiel v spoločnosti, ktorá sa venuje finančnému sprostredkovaniu, je otázne, či finanční agenti ostanú nezávislí pri predaji produktov. Natíska sa otázka, či nezačnú preferovať produkty svojho akcionára. “Po vstupe nového akcionára do Finportalu sa naša obchodná politika nezmenila. Naši sprostredkovatelia majú tak ako doteraz, slobodu v rozhodovaní a klientom vedia ponúknuť také finančné produkty, ktoré sú pre neho tie najvhodnejšie,” tvrdí Faktorová.

Dokazuje to tým, že ani percentuálne rozloženie ponúkaných produktov medzi jednotlivé poisťovne sa po vstupe NN poisťovne veľmi nezmenilo. “K žiadnej radikálnej zmene v prospech akcionára od jeho vstupu nedošlo,” dodáva.

Naopak Peter Prvý z FinGO.sk si myslí, že biznis plán vstupu poisťovne do samostatného finančného agenta je jednoznačný. Cez akcionársky podiel sa bude snažiť preferovať svoje vlastné produkty. “Tým strácajú finanční agenti nezávislosť pri komunikácii s potenciálnym klientom, čo má negatívny vplyv na kvalitu sprostredkovania,” dodáva.

Práve nezávislosť a sloboda pri výbere vhodného produktu pre zákazníka je najväčšou pridanou hodnotou každého finančného agenta.

O koľko percent stúpne predaj produktov poisťovne, ktorá kúpila podiel u sprostredkovateľa, sa dá len ťažko vyčísliť. Sprostredkovatelia ani poisťovne sa k tomu nechceli vyjadriť.

Investičný analytik SwissLife Select Pavel Škriniar tvrdí, že akvizíciou sa agentom otvorí širšia ponuka produktov poisťovne, preto je logické, že sa danej značky bude predávať viac. “Crossselling je bežná praktika v každej oblasti obchodu a platí to aj pri poisťovniach,” dodáva.

Preferencie existovali aj skôr

Škriniar však dodáva, že aj nezávislý agent môže mať vlastné pohnútky uprednostňovať určitú značku a nemusí pritom ísť o akcionára siete.Typickým príkladom je, že agenti často tvrdia, že majú zmluvy so všetkými hypotekárnymi bankami, ale klientovi ponúknu len dve až tri najvýhodnejšie hypotéky.

“Nezávislosť si však klient vždy môže overiť tým, že si nechá predostrieť viaceré ponuky na riešenie jeho situácie,” dodáva Škriniar.

Vyberáme z poistovne.sk

burst-matthew-henry-student

Absolventi škôl by nemali zabudnúť na svoje povinnosti voči zdravotnej poisťovni

Ukončenie stredoškolského i vysokoškolského štúdia so sebou prináša aj viaceré povinnosti. Jednou z nich je aj oznamovacia povinnosť absolventa voči svojej zdravotnej poisťovni.
31.05.2024
Čítať viac o Absolventi škôl by nemali zabudnúť na svoje povinnosti voči zdravotnej poisťovni
Businessman podpisuje zmluvu-001

Čo je vinkulácia a na akom princípe funguje

S vinkuláciou sa človek stretáva napríklad pri poistení, keď kupuje nehnuteľnosť na hypotéku. Pozrite si, ako funguje vinkulácia v praxi a kedy ju banka dovolí zrušiť.
30.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Čo je vinkulácia a na akom princípe funguje
bankovky1

Slovenský poistný trh sa v minulom roku vrátil k nárastu

Slovenský poistný trh zaznamenal vlani solídny nárast, keď príjem z poistného stúpol o 4,4 percenta na 1,8 miliardy eur. Rok 2023 teda znamená koniec troch rokov klesajúceho príjmu z poistného po pandémii COVID-19.
29.05.2024
Čítať viac o Slovenský poistný trh sa v minulom roku vrátil k nárastu

Vyberáme z banky.sk