Výsledky vyhľadávania na Google sa teraz budú zobrazovať vo forme odpovedí napísaných technológiou generatívnej umelej inteligencie nad odkazmi na webové stránky. Je to najväčšia zmena vo vyhľadávači od jeho vzniku. Služba bude od tohto týždňa dostupná všetkým užívateľom v USA. Oznámil to na konferencii pre vývojárov generálny riaditeľ Googlu a jeho materskej firmy Alphabet Sundar Pichai.

Nový systém sa testuje už rok a má priniesť lepšie vyhľadávanie a väčšiu spokojnosť používateľov, uviedol Pichai. Postupne bude rozširovaný do ďalších krajín a do konca roka by mal byť schopný osloviť viac ako jednu miliardu ľudí. Google tiež predstavil vylepšenie svojho modelu Gemini Pro 1.5, ktorý je schopný porozumieť obrovskému množstvu dát. Google toto množstvo zdvojnásobuje na dva milióny tokenov, čo znamená, že AI môže potenciálne odpovedať na otázky, keď dostane tisíce stránok textu alebo viac ako hodinu videa v jedinom zadaní.

Táto aktualizácia zvyšuje schopnosť modelu analyzovať a interpretovať rozsiahle množstvo informácií. Google dominuje internetovému vyhľadávaniu natoľko, že jeho meno sa stalo synonymom pre proces vyhľadávania na internete. V novom systéme teraz hore na stránke výsledkov vyhľadávania dostane užívateľ napísanú odpoveď na svoju otázku vygenerovanú modelom AI Gemini. Potom môže kliknúť na návrhy ďalších otázok alebo na tradičné odkazy na webové stránky.

Spoločnosti OpenAI podporovaná Microsoftom v pondelok predstavila nový model AI nazvaný GPT-4o, ktorý umožňuje jej četovaciemu robotovi ChatGPT odpovedať hlasom v reálnom čase a byť prerušovaný. To sú charakteristické znaky realistických hlasových konverzácií, ktoré sú pre hlasových asistentov s AI, ako Google Assistant, náročné. Analytická spoločnosť Gartner predpovedá, že do roku 2026 klesne objem otázok adresovaných tradičným vyhľadávačom o 25 percent. Podiel vyhľadávačov budú znižovať četboti a asistenti AI, ako ChatGPT.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

OpenAI chce umelou inteligenciou konkurovať vyhľadávaniu Google. Predstaví novinku