Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Jasný odkaz od vedcov: TOĽKO času denne by ste mali stráviť pohybom!

(Zdroj: GettyImages)

Ako najlepšie vyvážiť naše každodenné aktivity, aby sme podporili naše zdravie? Nový výskum ponúka prekvapujúce odpovede na to, ako optimalizovať naše denné režimy pre dlhovekosť a lepšie zdravie.

Vieme, že stáť je zdravšie ako sedieť a že pravidelný pohyb prospieva nášmu zdraviu. Ale ako nájsť ten správny balans medzi spánkom, sedením, státím a fyzickou aktivitou? Táto dilema sa stáva ešte zložitejšou, keď zvážime, že napríklad večerné cvičenie môže narušiť náš spánok alebo že po náročnej aktivite si telo vyžaduje viac oddychu v sede. Ako teda nastaviť náš denný režim, aby sme si udržali zdravie a zároveň sa cítili skvele?

Výskum sa snažil poskytnúť odpovede na to, ako najlepšie vyvážiť naše denné aktivity tak, aby sme minimalizovali riziko srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky. Vedci prišli na to, že ideálna dĺžka spánku by mala byť 8,3 hodiny. Čo sa týka fyzickej aktivity, či už ide o ľahkú prechádzku, alebo intenzívnejšie cvičenie, optimálny čas strávený týmito aktivitami by mal byť približne 2,2 hodiny. Takže v prípade, že chcete svojmu telu dopriať to najlepšie, mali by ste sa snažiť tieto odporúčania dodržiavať.

Výskum a jeho metódy

Štúdia sa zamerala na viac ako 2 000 dospelých, ktorí boli vybavení telesnými senzormi na zaznamenávanie ich fyzických aktivít počas siedmich dní. Tento prístup poskytol presný obraz o tom, ako účastníci trávia svoje dni, vrátane sedenia, státia, pohybu a spánku. Na začiatku štúdie účastníkov podrobili meraniu obvodu pása, hladiny cukru v krvi a citlivosti na inzulín, čo sú dôležité ukazovatele zdravotného stavu a metabolického rizika. Použitie senzorov umožnilo presne kvantifikovať každodenné návyky a ich vplyv na zdravotné riziká, čo pomohlo identifikovať optimálne vzorce denných aktivít pre lepšie zdravie a dlhovekosť.

Zistenia a ich význam

Štúdia odhalila, že genetika môže zvýšiť riziko predčasného úmrtia o 21 %, zatiaľ čo nezdravý životný štýl, charakterizovaný nedostatkom spánku, malým množstvom cvičenia, konzumáciou spracovaných potravín, fajčením a pitím alkoholu, bol spojený s o 78 % vyšším rizikom predčasnej smrti, nezávisle na genetických predispozíciách. Avšak, pri rozhodnutí pre zdravší životný štýl – vrátane nefajčenia, pravidelného cvičenia, zdravej stravy a dostatočného spánku – bolo možné genetické riziko kratšieho života znížiť až o 62 %.

Nasledujúce kroky a ako na to

Aj keď sú tieto výsledky nádejné, treba si uvedomiť, že ide o počiatočné zistenia. Ďalšie štúdie a dlhodobejšie výskumy budú nevyhnutné na potvrdenie týchto poznatkov. Je dôležité, že zmeny v životnom štýle by sa mali implementovať skôr, ako sa u nás ustália trvalé zvyky, najmä u ľudí s vyšším genetickým rizikom skorého úmrtia.

Zdravý životný štýl je nesmierne dôležitý pre naše dlhodobé zdravie a vitalitu. Malé denné úpravy, ako je menej sedenia a viac pohybu, spolu so zdravým spánkom, môžu výrazne prispieť k lepšiemu a dlhšiemu životu. Takže, vstaňme a hýbme sa, je čas na zmenu!

Viac o téme: PohybSedenieCvicenieZdravy zivotny stylDlhovekostStatie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9