Účasť na dvojdňovom zasadnutí ministrov financií eurozóny a EÚ v Bruseli minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) využil aj na stretnutie so zástupcami Európskej komisie a spresnenie situácie vo veci výdavkových limitov, ktoré slovenská vláda presadzuje v národnom pláne obnovy a odolnosti. Minister v utorok uviedol, že pobyt v Bruseli využil na stretnutie s podpredsedom EK pre euro a sociálny dialóg Valdisom Dombrovskisom a eurokomisárom pre hospodárstvo Paolom Gentilonim.

To sú podľa jeho slov eurokomisári zodpovední aj za výdavkové limity. Informoval ich o tom, ako bude vláda SR implementovať výdavkové limity, a že v priebehu jedného - dvoch dní dostanú list o tom, že Slovensko splnilo potrebné požiadavky. Spresnil, že list Eurokomisii zašle kancelária vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca.

„Nevidím žiaden dôvod na to, aby nám bola ďalej zadržiavaná štvrtá platba v rámci plánu obnovy, a pevne verím, že čím skôr sa uvoľní. Európska komisia aj komisári vyjadrili uspokojenie nad tým stavom, že sme to veľmi rýchlo vyriešili, aj na základe toho, čo sme dohodli s technickým personálom Európskej komisie,“ opísal situáciu.

Kamenický v tejto súvislosti spresnil, že dôležité bolo, aby tieto návrhy prešli v Národnej rade SR, a preto to prebehlo v skrátenom legislatívnom konaní. Prešlo to aj druhým a tretím čítaním, čiže celým legislatívnym procesom. „To je ten moment, keď to Európska komisia považuje za vybavené. To znamená, že boli prijaté výdavkové limity, a my sa tými limitmi budeme aj riadiť,“ povedal minister.

Ďalšie dôležité správy

Podľa Mariána Viskupiča sú už niektoré opatrenia týkajúce sa zatvárania prevádzok zbytočné.
Neprehliadnite

Neschválením výdavkových limitov vláda ženie Slovensko na grécku cestu, varuje SaS