Dokedy môže Dolinková a Šimkovičová pokojne spávať?

Ako sa predpokladalo, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková i kultúry Martina Šimkovičová svoje odvolávanie v parlamente prežili. Opozícia nehlasovala ani v plnom počte. A koalícia drží spolu. Obe dámy prišiel podporiť aj premiér Robert Fico. No nedajme sa obalamutiť.

14.05.2024 20:00
debata (3)

Ani jedna ministerka sa nemôže nechať učičíkať. O Dolinkovej sa šepká, že premiér jej dal ultimátum do konca mesiaca. Ako aj teraz potvrdila, dovtedy príde s plánom na výstavbu najväčšej a najmodernejšej nemocnice v Bratislave. S ministerkou sa vlečú aj staré problémy zadlženosti nemocníc, ich rekonštrukcií, optimalizácie siete, ale aj nedostatok lekárov a sestier či financovanie zdravotníctva.

Hoci ministerka všetky problémy iba zdedila, za pol roka sa od nej očakával energickejší prístup. Ako by sa v rezorte trochu strácala. Je komplikovaný, s mnohými protichodnými (ekonomickými) záujmami, to vieme, no preto je na mieste otázka, či v koalícii nie sú po ruke súcejší adepti na manažovanie.

To ministerka Šimkovičová nezdedila zložitý rezort, no na rozdiel od Dolinkovej srší aktivitou a pustila sa do odvážnych reforiem (RTVS, FPU). Tie popudzujú časť odbornej i laickej verejnosti. Hoci koalícii to neprekáža, pretože nejde o jej sympatizantov – naopak, tí zmeny vítajú – „vyrábanie problémov“ nie je dobrou vizitkou pre žiadneho ministra. A dlhodobo vydržať s takouto nálepkou na stoličke ministra nie je med lízať, ani žiaduce – rezort kultúry za tie komplikácie nestojí.

Hlas i SNS si zatiaľ navzájom ministerky podporujú, otázka je dokedy. Hlas mal problémy so zmenami v RTVS i FPU. Zmier nakoniec nastal a po peripetiách niekoľkokrát odložené hlasovanie o FPU i RTVS sa uskutoční v piatok. Dankovci by zase určite nemali problém nájsť nejakú tú smietku na ministerke zdravotníctva, je ich dosť. No kým obom kryje chrbát premiér, môžu pokojne spávať. Len dokedy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #ministerka zdravotníctva #Zuzana Dolinková #odvolávanie ministerky Šimkovičovej