Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Zomrela známa operná speváčka: Spievať už bude len medzi hviezdami na nebeskej oblohe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA - Smutné správy prichádzajú nečakane a bez prípravy! Takou je aj informácia o úmrtí svetoznámej opernej speváčky Ľubici Rybárskej.

Vo veku 65 rokov v utorok zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska. Na sociálnej sieti o tom informoval jej syn Martin Gigac: „Priatelia, kamaráti, známi, dnes v tento pekný slnečný májový deň náš svet potichu a pokojne opustila moja mama Ľubica Rybárska. Zbohom maminka! Ďakujeme ti za všetko a nezabudneme na tvoju lásku a neopakovateľný anjelský hlas. Dávaj tam na nás zhora pozor. Raz príde deň, kedy sa znovu stretneme.“

Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková. "S veľkým zármutkom sme v SND prijali správu, že dnes, 14. mája, navždy stíchol dramatický soprán, nádherný hlas dlhoročnej vynikajúcej sólistky Opery SND Ľubice Rybárskej," uviedla. Vedenie SND a Opery SND zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Ľubica Rybárska
Zobraziť galériu (2)
Ľubica Rybárska  (Zdroj: TASR/SND - Robo Hubač)

Ľubica Rybárska sa narodila 13. júla 1958 v Martine. Spev vyštudovala na Konzervatóriu v Žiline v roku 1979. V roku 1983 absolvovala štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V rokoch 1983 - 2013 bola členkou súboru Opery SND, kde ako sólistka naštudovala celý rad postáv sopránového repertoáru. V roku 1988 sa vo Filadelfii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Vtedy sa jej kariéra začala prudko rozvíjať, najmä pozvaním k spolupráci do filadelfskej opery, kde v apríli 1989 spoločne s Pavarottim účinkovali v predstaveniach Verdiho opery Luisa Miller. Týmto sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme. Výrazné úspechy dosiahla aj ako koncertná umelkyňa. Aktívne sa venovala tiež pedagogickej práci na VŠMU. Spolupracovala aj s domácimi a zahraničnými rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami.
Česť jej pamiatke.

Viac o téme: SmrťĽubica Rybárska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu