Lykožrútova kalamita zasiahla už aj Detvu a Revúcu. Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MPRV: Vyplácanie priamych platieb poľnohospodárom
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: Archívne, SITA/Milan Illík
Tento článok pre vás načítala AI.

Lykožrútova kalamita je veľmi vážna a okrem Čierneho Balogu zasiahla už aj okresy Detva a Revúca, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia. Uviedol to Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč s tým, že táto kalamita sa pravdepodobne rozšírila z bezzásahového územia Hluchej doliny. Podľa Takáča tak bude nutné vyťažiť množstvo stromov, ktoré sú napadnuté lykožrútom.

Kalamita vo vážnom stave

„Tu musí byť vyvodená zodpovednosť. Ani neviem povedať, aké to má následky a finančný dopad. Tá hodnota je neskutočná, nakoľko sa bavíme o stovkách tisícov hektárov lesa, ktoré sú napadnuté lykožrútom,“ dodal Takáč.

Šéf agrorezortu konštatoval, že lykožrútova kalamita sa mala veľmi intenzívne riešiť už od roku 2021 až 2022, nakoľko bola vo vážnom stave. A to vyťažením napadnutých stromov smerom z vonku do vnútra, aby sa vytvoril ochranný pas medzi zdravými a napadnutými stromami.

Ekologická katastrofa

Úlohou Lesov SR podľa Takáča bude nutnosť robiť intenzívne kroky pre prípadné budúce katastrofy. „A to od vodozádržných opatrení ako aj rýchlej výsadby po vyťažení napadnutých stromoch. Samozrejme tá výsadba bude o zmiešaných lesoch, ktoré sú odolnejšie,“ doplnil Takáč.

„Ja ako minister a taktiež aj predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak podávame trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru vo viacerých paragrafoch z podozrenia zo spáchania trestného činu. Budeme žiadať, aby príslušné orgány toto prešetrili. Mám informácie, že aj v Lesoch SR prebieha kontrola a v prípade potvrdení o podozreniach, budú tiež podávať trestné oznámenie,“ uviedol Takáč. Rudolf Huliak doplnil, že situácia s lykožrútom dospela do stavu ekologickej katastrofy.

Pomoc zo zahraničia

„Mimovládny sektor bol založený na bezzásahovom princípe. A vďaka týmto ochranárom tu teraz budeme mať holiny. Predpokladáme, že vďaka nečinnosti tu budeme mať až osem miliónov kubíkov kalamitiska. Slovensko týmto ich počinom môže prísť o všetky smrečiny, ktoré tu máme,“ dodal Huliak.

Podľa Huliaka sa s vysporiadaním lykožrútovej kalamity nebudeme vedieť vyrovnať sami a na Slovensko budú musieť prísť aj ľudia zo zahraničia. „Určite sa nevyhneme ani postrekom, ktoré z environmentálneho hľadiska nie sú najšťastnejšie, ale budú nevyhnutné. Zaťažená bude aj infraštruktúra ciest. V prvom rade však budeme musieť ťažiť zelené stromy z okrajových oblastí napadnutého lesa,“ spresnil Huliak.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard TakáčRudolf Huliak
Firmy a inštitúcie Lesy SRMPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR