Ceny ropy v utorok klesajú. Správa o vývoji výrobných cien v Spojených štátoch podporila očakávania, že americká centrálna banka sa nebude ponáhľať so znižovaním úrokových sadzieb. Severomorská ropa Brent okolo 17:30 SELČ vykazovala pokles o 1,3 percenta a pohybovala sa neďaleko 82,3 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI strácala 0,7 percenta a zostúpila pod 78 dolárov za barel.

Fed teraz drží svoju základnú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 až 5,50 percenta, čo je najvyššia úroveň od roku 2001. Centrálna banka sa pomocou vysokých úrokov snaží dostať pod kontrolu infláciu. Vysoké náklady na pôžičky obvykle podkopávajú hospodársky rast, a tým aj dopyt po pohonných hmotách. Spojené štáty sú najväčšou ekonomikou a najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že medziročný rast výrobných cien v USA v apríli zrýchlil na 2,2 percenta z marcových 1,8 percenta. V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny zvýšili o 0,5 percenta, zatiaľ čo analytici v ankete agentúry Reuters medzimesačný rast odhadovali iba na 0,3 percenta. Dôležitejšie pre rozhodovanie centrálnej banky však budú údaje o vývoji spotrebiteľských cien, ktoré ministerstvo zverejní v stredu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok v pravidelnej mesačnej správe o situácii na trhu s ropou potvrdila, že celosvetový dopyt po rope by sa podľa jej odhadov mal v tomto roku zvýšiť o 2,25 milióna barelov denne a na budúci rok o 1,85 milióna barelov denne.

Ďalšie dôležité správy

OPEC, ropa
Neprehliadnite

Kartel OPEC potvrdil prognózy dopytu po rope v tomto a budúcom roku