Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo a mnohé iné európske krajiny čelia klesajúcemu objemu obchodovania na svojich burzách a snažia sa prilákať primárne ponuky akcií (IPO), Švédsko také starosti nemá. Môže sa pochváliť finančným trhom, ktorý aktívne podporuje aktívna komunita investorov a láka na kótovanie aj zahraničné spoločnosti.  

Hoci sa celkový objem financovania získaného z IPO vo Švédsku nedá porovnať s gigantami ako sú Čína a USA, kde vstúpili na burzu aj švédske spoločnosti Spotify či Oatly, severská krajina exceluje v podpore domácich firiem. V tomto roku sa švédsky trh s mladými startupmi stal najžiadanejšou destináciou pre rastové investície v celej Európe. 

Keir Starmer and Rachel Reeves Visit The London Stock Exchange
Neprehliadnite

Európske burzy strácajú iskru. Firmy sa presúvajú do Spojených štátov

Za desať rokov vstúpilo na burzu vo Švédsku 501 titulov, čo je podľa údajov spoločnosti Dealogic viac než celkový počet verejných ponúk vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku a Španielsku dohromady. Výnimkou je Spojené kráľovstvo so 765 novými kótovanými spoločnosťami.   

„Švédsky trh s primárnymi ponukami akcií sa vyznačuje neobvyklou aktivitou. Na rozdiel od konkurencie miestna burza otvára dvere aj menším firmám,” vysvetľuje výkonný riaditeľ Carnegie Group Tony Elofsson. Prezident burzy Nasdaq Stockholm Adam Kostyál dopĺňa, že približne 90 percent kótovaných akcií v Štokholme je ocenených na menej ako jednu miliardu dolárov.  

Inovatívny prístup švédskeho systému sa odzrkadlil aj výnosmi na akciovom trhu. Hlavný index OMX Stockholm, ktorý reprezentuje hodnotu tridsiatky najväčších švédskych firiem, sa v uplynulej dekáde zhodnotil o takmer sto percent. Konkurenčný index Euro Stoxx 600 vzrástol za rovnaký čas o 60 percent a londýnsky FTSE 100 len o 25 percent.  

Podpora investorov  

Zákonodarcovia sa naprieč celou Európou snažia oživiť svoje finančné trhy zmenou pravidiel kótovania a stimulov pre zakladateľov spoločností. Švédsko sa však v tomto smere dávno posunulo vpred, keďže viaceré z týchto opatrení zaviedlo pred mnohými rokmi. Vláda umožnila Švédom prostredníctvom bežne dostupných investičných fondov podieľať sa na akciových trhoch už v 80. rokoch minulého storočia. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa