Odštartovali obľúbené samozbery jahôd. Sladkých plodov je však menej a sú drahšie

14.5.2024 16:24

Pestovatelia jahôd odštartovali prvé samozbery. Pre mimoriadne teplú jar dozreli o tri týždne skôr. Úrodu však poznačili jarné mrazy. Sladkých plodov je o 40 percent menej ako vlani. A sú drahšie.

Nepomohlo ani zakrývanie

Ovocinárov začiatkom jari potrápili mrazivé noci. Aby ochránili kvitnúce rastliny, prácne ich zakrývali. „Napriek tomu, že sme to zakrývali textíliou, tak nám umrzlo asi 30 percent,“ hovorí Adrián Haman, ovocinár.

Čo mrazy pokazili dobehlo slnečné počasie. Na jahodovisku pri Trenčíne čakali prví zberači na otvorenie už pred ôsmou ráno. Za deň príde aj niekoľko desiatok ľudí. Jahodovisko dokážu za hodinu vyzbierať. 

Anketa

Chodíte na samozbery jahôd?

nie
- %
áno
- %
občas
- %
nemám rád/rada jahody
- %
Celkovo hlasov: 11

Nahradia brigádnikov

Ľudia si môžu nazbierať jahody na viac ako 40 poliach Slovenska. Ročne sa na nich urodí do 1500 ton jahôd. Sezóna potrvá do konca júna.

„Spotrebiteľ si môže sám nazbierať chutnú úrodu a pestovateľom zase pomôže so zberom, keďže pre nedostatok brigádnikov by neboli schopní pozbierať celé množstvo jahôd za sezónu,“ tvrdí Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Jahody otvorili sezónu samozberov, ktoré sú z roka na rok obľúbenejšie. Po nich postupne dozrievajú maliny, čerešne, marhule a neskôr aj jablká.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok