TV Barrandov.
StoryEditor

TV Barrandov mení majiteľa. Podnikateľ a jej hlavná tvár Jaroslav Soukup je už mimo hry

14.05.2024, 16:19
Autor:
ČTKČTK

Za koľko odpredal kontroverzný Soukup svoj podiel v zadĺženej televízii, v ktorej aj sám moderoval, nie je zatiaľ známe.

Podnikateľ Jan Čermák plne ovládol spoločnosť Empresa Media, ktorá z 99 percent vlastní a prevádzkuje TV Barrandov. Čermák, alebo jedna z jeho spoločností, získal od Jaromíra Soukupa zvyšných 50 percent Empresy. Vyplýva to z údajov záznamov skutočných majiteľov. Podiel v mediálnej agentúre Médea si Soukup podľa výpisu z evidencie ponechal.

Kúpna cena nie je známa. Čermák už od jesene minulého roka v Emprese vlastnil polovičný podiel a zabezpečoval prevádzkové financovanie televízie. Vyjadrenie Čermáka a Soukupa sa Česká tlačová agentúra snazí získať. 

Čermák už skôr uviedol, že skupinu čaká reorganizácia, stabilizácia a ozdravenie hodnotných aktív, najmä televízie a časopisov s tým, že cieľom projektu je v strednodobom horizonte predaj novému strategickému vlastníkovi.

Barrandov Televízne Štúdio získalo na konci tohto februára trojmesačnú ochranu pred veriteľmi, ktorým v tom čase dlhovalo 991 miliónov korún (približne 40 miliónov eur). Následne v marci súd schválil moratórium aj pre firmu Media Master, ktorá zabezpečuje reklamu pre programy televízie Barrandov.

Barrandov TS v súčasnosti vysiela televízne programy TV Barrandov, Krimi Barrandov a Kino Barrandov. Tie mali v apríli podľa meraní Asociácie televíznych organizácií podiel na sledovanosti 2,2 percenta medzi divákmi staršími ako 15 rokov. Empresa Media popri prevádzke Barrandov TS vydáva časopisy Týždeň, Sedmička, Interview a Instinkt.

Problémy, samé problémy

Čermák od vlaňajšieho októbra vlastnil polovicu Soukupovej spoločnosti Empresa Media. Kanály televízie Barrandov začiatkom roka zhruba deväť hodín nevysielali kvôli odpojeniu dodávky prúdu. Namiesto vysielaného programu na kanáloch objavil iba monoskop. Stalo sa to z dôvodu, že prevádzkovateľ skupiny Barrandov, Barrandov Televízne štúdio, sa potýkal s dlhmi.

Spolumajiteľ Barrandova Jan Čermák Denníku N povedal, že televízia dlhovala dodávateľovi energií, ktorým je spoločnosť Barrandovské štúdiá Tomáša Chreneka, zhruba 12 až 14 miliónov korún (približne od 480 až po 566 tisíc eur) a z toho chcel dodávateľ ihneď uhradiť tri milióny (viac ako 121 tisíc eur). Spoločnosť však potrebovala peniaze na výplaty zamestnancom, a preto celú sumu nezaplatila a dodávateľ elektrinu odpojil. 

Televízia Barrandov získala licenciu pri digitalizácii pozemského vysielania a vysielať začala 11. januára 2009, pôvodne patrila barrandovskému filmovému štúdiu, od ktorého získala aj meno. Soukup ju kúpil v roku 2012 od jeho vlastníka Tomáša Chrenka. Soukup sa časom stal hlavnou tvárou svojej stanice, postupne moderoval diskusné relácie, spravodajstvo, a dokonca aj lifestylové magazíny.

Televízia Barrandov však postupne začala strácať divákov, zatiaľ čo za rok 2017 vykázala medzi ľuďmi staršími ako 15 rokov sledovanosť 8,66 percenta, o rok neskôr už len 6,91 percenta a za rok 2022 to už bolo iba 3,21 percenta. S malou sledovanosťou súvisia tiež ekonomické ťažkosti televízie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. máj 2024 16:21