Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pozdravy z Ostravy: Ramsay hľadel na časomer a neveril vlastným očiam. Nemec pýtal od Američanov darček pre otca

Tri zápasy, päť bodov, solídna pozícia smerom k želanému postupu do štvrťfinále MS. Slováci zabudli na nevydarený štart do turnaja a po dvoch výhrach za sebou stúpajú v tabuľke.

14.05.2024 13:33
Ramsay radosť Foto:
Craig Ramsay a jeho asistenti sa tešia po výhre Slovenska nad USA.
debata

Dnes si užívajú zaslúžené voľno, zajtra ich čaká duel s Poľskom. Prečítajte si, ako v nich doznievali emócie z víťazného zápasu s USA.

Atmosféra ako v Košiciach

Dramatický priebeh včerajšieho zápasu naplno prežíval aj Craig Ramsay.

Kanadský kouč Slovákov po víťaznom zásahu Miloša Kelemena v predĺžení vyzeral, akoby si gól ani nevšimol a začal sa tešiť až vtedy, keď ho obkolesili jeho oslavujúci asistenti.

"Dve tretiny sme hrali výborne, ale potom Američania prebrali iniciatívu. Keď vyrovnali na 4:4, do konca zápasu stále zostávalo veľa času.

Pozrel som sa na časomer a neveril som, čas akoby sa nehýbal. Našťastie, chalani sa vrátili k našej hre a opäť sme sa Američanom vyrovnali. Predĺženie sme odohrali výborne a napokon z toho bola výhra," usmieval sa Ramsay.

Mix Collage-14-May-2024-06-07-AM-9053 Čítajte viac Turnajový šok a Ramsay ako v Košiciach 2019. Zahraničie píše o najväčšom prekvapení na úkor hviezdnej zámorskej partie

Aj jeho potešila atmosféra na tribúnach. V Ostravar Aréne sa tiesnilo viac ako 9000 divákov a drvivá väčšina bola zo Slovenska.

V porovnaní so zápasmi s Nemeckom a Kazachstanom diváci viac skandovali, pribudlo aj transparentov a viac vlajok.

„Skutočne úžasná atmosféra. Vnímal som ju veľmi intenzívne. Veľmi mi pripomínala tú, ktorú fanúšikovia vytvorili na domácom šampionáte v Košiciach,“ vyjadril sa kouč Slovákov.

Vzápätí dodal, že búrlivé skandovanie má aj svoje nevýhody.

„V hale je vtedy obrovský hluk a ťažšie sa dohovárate s hráčmi. Je náročné im odovzdať pokyny. Takže platí, že pre hráčov je takáto atmosféra skvelá, ale pre trénerov už menej,“ dodal.

Nemec: Čo by ste povedali vy?

Výborný zápas odohral Šimon Nemec.

Dvadsaťročný zadák, ktorý štartuje už na svojich štvrtých seniorských MS, strelil dôležitý tretí gól a potom mal prsty aj v rozhodujúcom presnom zásahu v nadstavenom čase.

Gólový hrdina Miloš Kelemen. Foto: TASR, ČTK / Ožana Jaroslav
Slovensko, USA Gólový hrdina Miloš Kelemen.

Niečo viac ako minútu pred koncom predĺženia vyslal na americkú bránku strieľanú prihrávku, ktorú šikovne tečoval Kelemen a v Ostrave vypukla slovenská radosť.

„Cítime eufóriu, predsa len je to veľké víťazstvo. Ale neskôr sa už upokojíme a verím, že podobne vybehneme na Poľsko a ďalších súperov,“ burcoval.

Keď sme sa ho pýtali, či vzhľadom na priebeh stretnutia, keď outsider viedol po dvoch tretinách 4:1, Slováci dva body získali alebo jeden stratili, kontroval:

„A čo si myslíte vy? Čo by ste brali pred zápasom?“ spýtal sa nás pohotovo. Na našu odpoveď, že dva body proti USA sú super, sa spokojne usmial a odvetil: „Výborne, takže sa spolu zhodneme!“

Mladý zadák je sebavedomý nielen pred novinármi, ale aj na ľade. V Ostrave sa stretol s Lukom Hughesom, ktorý nastúpil v drese USA a je jeho klubovým spoluhráčom z tímu New Jersey Devils.

Slafkovský hokej Čítajte viac K Slafkovskému nebudem kritický. Ten chlapec si prešiel vecami, ktoré väčšina nezažije ani vo svojej 60-ke, vraví Valábik

„Povedal som mu, že môj otec chce jeho hokejku,“ prezradil Nemec a ku kvalitám tímového spoluhráča dodal: „Už veľakrát ukázal, že je to kvalitný hráč a ťažko brániteľný.“

V podobnom duchu reagoval aj Hughes, autor štvrtého amerického gólu. „Šimon je super hráč, čaká ho svetlá budúcnosť. V New Jersey sme radi, že ho máme v tíme,“ reagoval.

Dôležité prvé striedanie

Tón zápasu udalo už prvé striedanie. Ešte pred úvodným buly sa do seba pustili Martin Pospíšil a Shane Pinto, Miloš Kelemen zase brnkal na nervy americkému kapitánovi Bradymu Tkachukovi.

„Tréneri nám nepovedali, aby sme niečo také urobili. Povedali sme si to s chalanmi medzi sebou. Že od začiatku chceme určiť tempo hry, že chceme sa tlačiť do bránky, byť agresívni. Tak sme ich na začiatku trochu "poštuchli“. Aby vedeli, čo ich čaká," vravel Kelemen.

Pospíšil Tkachuk Čítajte viac Vraveli, že sa vie len biť, teraz ťahá Slovákov. Kapitán USA reagoval na Pospíšila, jeho slová prekvapia

Spolu s Martinom Pospíšilom a Pavlom Regendom tvoria „zámorský útok tvrdých chlapcov“, ktorí sa však vedia nielen zrážať a hrať tvrdo do tela, ale sú aj produktívni.

Pospíšil je so šiestimi bodmi (spolu so Švajčiarom Romanom Josim) najproduktívnejším hráčom turnaja, Kelemen má bilanciu 2+2.

Druhý menovaný, útočník Tusconu, si včera pripísal víťazný gól po tečovanej strele Nemca, ktorá mala podľa rodáka z Lučenca parametre, aby skončila v bránke.

„Ja som zbehol pod obranu, Šimon ma videl a poslal mi to na teč. Podarilo sa mi puk usmerniť nad lapačku brankára,“ vraví o rozhodujúcom momente stretnutia Kelemen.

Vedenie reprezentácie čakalo do poslednej chvíle, ako sa vyvinie situácia s jeho presunom zo zámoria s čerstvo narodeným synom.

„V rodine prežívame veľkú radosť. S manželkou sme sa dohodli, že pôjdem na MS. Som jej za to vďačný a tiež aj reprezentácii, že na mňa počkali. Chcem im ukázať, že to bola správna voľba,“ dodáva Kelemen.

Poliaci: Sme nohami na zemi

Slováci si dnes užívajú zaslúžené voľno, v stredu ich čakajú Poliaci.

Nováčik v elitnej kategórii predtým nastúpi na svoj tretí zápas, jeho dnešným súperom je od 20.20 h Francúzsko.

Poliaci pozitívne šokovali MS už vo svojom prvom zápase, keď siahali na senzáciu proti Lotyšsku. Proti bronzovému tímu z MS 2023 hrali vyrovnanú partiu a zápas dotiahli až do predĺženia.

O výsledku napokon rozhodol gól lotyšského kapitána Kasparsa Daugavinša v 64. minúte. Poliakom to však nevadilo, z bodu mali veľkú radosť.

„Bod je parádny, ale zostávame nohami na zemi. Prišli sme si MS užiť a potešiť fanúšikov. Cieľ je jasný – záchrana v elitnej kategórii,“ povedal nám Róbert Kaláber.

Róbert Kaláber na striedačke Poľska počas MS 2024. Foto: Profimedia
kaláber Róbert Kaláber na striedačke Poľska počas MS 2024.

Slovenský tréner zasadol na striedačku Poľska v roku 2020 a o tom, že robí svoju prácu dobre, svedčia aj výsledky. S mužstvom za dva roky postúpil z II. divízie do elitnej kategórie MS.

Pred zápasom so Slovenskom tvrdí, že jeho tím nemá veľké oči, ale zbrane rozhodne vopred neskladá.

„Bude to najmä o tom, čo nám Slováci dovolia. Máme svoj herný plán. Pokúsime sa ich potrápiť. Vieme, že je to silný súper, ale pre nás je dôležitý každý bod. Chceme to Slovákom čo najviac znepríjemniť,“ vyjadril sa Kaláber.

Jeho kolega na slovenskej striedačke upozorňoval, že ľahkí súperi už na MS nie sú.

"Poliaci sa v posledných rokoch výrazne zlepšili. Veľmi dobre vieme, že na šampionátoch už nie sú ľahkí súperi, ani jednoduché zápasy.

Rozdiel medzi play off NHL a MS je, že v každom zápase hráte proti inému súperovi. Každý tím má svoje špecifiká, na ktoré sa musíte pripraviť," vraví tréner Slovákov o Poliakoch.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Podľa Kanaďana je niekedy náročné urobiť predzápasový plán z dôvodu, že súperi sa na MS veľmi rýchlo striedajú.

„Budeme sa sústrediť na seba a našu hru. Ak dodržíme systém, môžeme zdolať každého súpera. Rešpektujeme Poliakov, ale ak budeme hrať rýchlo a aktívne, verím, že uspeje,“ verí Ramsay.

Reakcie na nečakaný triumf Slovákov proti USA Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Veľké prekvapenie tohtoročných majstrovstiev....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024