Sony hlási pokles zisku o 7 %

Foto: Sony

Japonská spoločnosť Sony Group v utorok oznámila, že za finančný rok 2023/2024 dosiahla prevádzkový zisk 1,2 bilióna jenov (7,67 mld. USD), čo je pokles o 7 %. Výsledok bol v súlade s priemerným odhadom 23 analytikov, ktorých oslovila spoločnosť LSEG.

Tržby japonského obra dosiahli 13 biliónov jenov, čo je medziročný nárast o 19 %. Spoločnosť Sony uviedla, že za celý rok predala 20,8 mil. kusov svojej hernej konzoly PlayStation 5, čo bolo takmer v súlade s revidovaným cieľom na úrovni 21 miliónov kusov. Ešte slabší predaj konzoly PS5 sa očakáva pre rok 2025, a to 18 miliónov kusov.

Herný sektor postihol spomalenie, pričom aj výrobca konzoly Xbox, Microsoft, minulý týždeň v rámci znižovania nákladov zatvoril štúdiá vrátane vývojára hier v Tokiu Tango Gameworks. Spoločnosť Sony vo februári uviedla, že prepustí 900 pracovníkov vo svojej hernej divízii a zatvorí londýnske štúdio.

Korporácia Sony, ktorá sa preslávila aj vynálezom Walkmanu či disku MiniDisc, sa z výrobcu elektroniky pretransformovala na významného hráča v oblasti zábavy, ktorý má dnes v ponuke aj filmy, hry a hudbu.

Firma uvádza, že za poklesom jej zisku stojí najmä segment finančných služieb. Prevádzkové tržby tu dosiahli 173,6 mld. jenov, čo po výraznom náraste v roku 2022 znamenalo medziročný pokles o 22,5 %. Japonský technologický konglomerát plánuje čiastočne oddeliť svoju finančnú jednotku, ktorá by mala byť kótovaná na burze v októbri 2025. Chce sa totiž viac zamerať na svoje aktivity v oblasti zábavy a čipov.

Sony predpokladá, že jej zisk za tento fiškálny rok klesne na 925 miliárd jenov (5,9 miliardy USD), keďže tržby sa znížia na 12,3 bilióna jenov (79 miliárd USD).

Zdroje: cnbc.com; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre