Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa od júla skráti

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h.

Opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov. Zmeny šéfka rezortu avizovala po májových rokovaniach so zástupcami pediatrov a Združením miest a obcí Slovenska.

Novela zákona prináša zmeny aj pri zavádzaní optimalizácie siete nemocníc. Upravuje možnosť vydávať tzv. vyhlášku o kategorizácii aj v priebehu roka a pri viacerých úkonoch predlžuje lehoty o jeden rok.