Astronómovia sú na love po „Dysonových sférach“. Objavili niekoľko potenciálnych „mimozemských elektrární“

Výskumníci pátrajú po mimozemských masívnych elektrárňach, ktoré by využívali energiu celej hviezdy.

Dysonova sfera
Zdroj: ariteguhas@gmail.com / depositphotos.com

Existuje vo vesmíre inteligentný mimozemský život? Názory na jednu z najväčších otázok vedy sa môžu líšiť, no faktom je, že zatiaľ nemáme jediný dôkaz, ktorý by ukazoval na existenciu iných mimozemských civilizácií.  

Vedci zároveň čelia v tomto smere jednej výraznej dileme. Keďže poznáme len taký život, ktorý sa vyvíjal na Zemi, nemajú predstavu o tom, čo by sme mali tam vonku hľadať. Portál Universe Today ale upozorňuje na zaujímavý projekt, ktorý sa pokúsi nájsť stopy mimozemskej inteligencie pátraním po takzvaných Dysonových sférach.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Dysonove sféry sú hypotetickým konceptom elektrárne, ktorá by obklopovala celú hviezdu a dostatočne vyspelej civilizácii by poskytovala celú energiu konkrétnej hviezdy. Táto myšlienka vychádza z Kardašovovej škály, ktorá popisuje vyspelosť civilizácií. Nikolaj Semjonovič Kardašov bol sovietsky astrofyzik, ktorý sformuloval hypotézu o vyspelosti civilizácie a jej energetických nárokoch.  

Čím väčšia civilizácia, tým viac energie potrebuje na to, aby sa dokázala udržiavať. Civilizácie prvého typu potrebujú všetku energiu, ktorú im dokáže poskytnúť ich domovská planéta. Takáto civilizácia sa ďalej rozrastá a v určitom bode sa dostane do momentu, kedy na svoje fungovanie potrebuje celú energiu, ktorú im dokáže poskytnúť ich domovská hviezda. Takáto civilizácia sa označuje ako civilizácia druhého typu.  

Lenže ako takáto civilizácia získa celú energiu svojej hviezdy? Tu prichádza na rad Dysonova sféra, hypotetické zariadenie, ktoré by hviezdu obalilo do gigantickej gule, ktorá by zbierala jej energiu. Dysonova sféra sa objavila v niekoľkých sci-fi príbehoch a zatiaľ ide o tak technologicky náročný projekt, že ostáva mimo náš dosah. Dysonove sféry by však mohli vo vesmíre existovať a dokázali by sme ich odhaliť.  

“V našej práci popisujeme detailné pátranie po čiastočných Dysonových sférach analýzou optických a infračervených pozorovaní z inštrumentov Gaia, 2MASS a WISE,” tvrdí vedúci štúdie, Matías Suazo.  

Vedci našli pár zaujímavých stôp

Každý jeden z výskumov sledoval niečo iné, no vytvorili obrovské množstvo dát. Dokopy majú dáta z 5-miliónov objektov, teda individuálnych hviezd. Nová štúdia z týchto objektov vyberá tie hviezdy, ktoré by mohli mať okolo seba Dysonovu sféru.  

Autori štúdie vysvetľujú, že čiastočná Dysonova sféra by vydávala nadbytočnú infračervenú radiáciu, ktorú môžeme zachytiť. Problémom je, že Dysonove sféry nie sú jedinými objektmi, ktoré to robia. Podobnú stopu môžu vyžarovať aj prašné prstence a iné štruktúry.  

Výskumníci zvážili aj ďalšie vylučovacie faktory. Z 5-miliónov zdrojov prešlo do posledného kola len 368. Z toho vyčlenili len 7 zdrojov, ktoré by mohli byť potenciálne Dysonovými sférami. Autori štúdie tvrdia, že týchto 7 zdrojov ostáva nateraz len kandidátmi. V ďalších krokoch preskúmajú tieto zdroje do najmenšieho detailu a uvidia, čo prinesú výsledky.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre