Eurovízia sa v našej domácnosti sleduje už niekoľko rokov. Celá táto tradícia vznika ešte v Oxforde, kde sme mali na internáte bohatý mix študentov zo všetkých kútov Európy aj sveta. Písal sa rok 2010, vyhrala Nemka Lena s pesničkou Satellite (za mňa jedna z tých škaredších víťazných piesní). Česko v ten rok neposielalo nikoho, my sme poslali za mňa náš najlepší počin na tejto súťaži – Kristínu a jej Horehronie. (Druhá najlepšia slovenská Eurovision pesnička je za mňa Modlitba Kataríny Hasprovej z roku 1998). Aké sú moje kvalifikácie komentovať Eurovíziu? Asi len to, že ju naozaj pozerám pravidelne a v sobotu večer som asi na desať bodov presne odhadla, koľko dostane ktorá pesnička hlasov od divákov. Bizarný party trick, ktorý využijem tak raz za rok.

 

Čo sme teda mali v tohtoročnej edícii?

Odborníci od začiatku favorizovali Švajčiarsko (Nemo – The Code) a Holandsko (Joost Klein – Europapa). Pozrela som si obe semifinále aj finále, väčšina pesničiek, ktoré postúpili, mali právo dostať sa do finále. Výnimkou za mňa bolo Poľsko – Luna, taká ich obdobná Lady Gaga s peknými vizuálmi a aj keď pieseň bohužiaľ úplne stopercentne kvôli choreografii neuspievala (ale to niekedy ani Loreen, dvojnásobná víťazka), tá pesnička si zaslúžila byť vo finále. Určite viac ako španielsky gýčový a nechutný bizar s tak demodé hudbou, že keby tam poslali Modern Talking, bolo by to stokrát lepšie. Bizár mám rada. Ale chlpatí chlapi v latexových tangáčových v podstate plienkach sú už moc aj na mňa. Schválne, tiplnite si, koľko má táto vizuálne tragická paródia na Dolly Parton rokov. Tipovali ste 56? Ja tak o dvadsať viac. Takže sa tvárim, že tí praví Španieli bola skupina Megara, ktorá sa predstavila pod vlajkou San Marina. Bolo to omnoho lepšie.

Väčšinou viem celkom dobre odhadnúť potenciál víťazných pesničiek, vždy ma ale dokážu prekvapiť južné krajiny, ktoré si idú svoje a tak sa do top päťky dostane veľakrát mega nudné Taliansko (Maneskin bola príjemná výnimka) a tento rok to bolo Francúzsko síce s peknou pesničkou a súťažiacim, ktorý vie naozaj dobre spievať, ale za mňa to bolo trochu nudné. Možno ak by som rozumela textu, bolo by to lepšie. Podobne Portugalsko – áno, máme pesničku s prvkami fada, ich národného štýlu spievania, ale vlaňajšia Mimicat bola podstatne lepšia. Prvky národnej hudby, dobrý hlas, pekná pesnička a dobré vystúpenie.

Nalejme si čistého vína, ja Eurovíziu pozerám kvôli bizáru alebo netradičným žánrom, nie generickým popovým pesničkám. Pekielko bola tento rok Gruzínka, ktorá nadviazala na Conchitu Wurst. Tiež spievala o tom, ako vstane z popola ako vták fénix. A potom dodala, že vstane z popola ako hasič. Prosím? Počula som dobre? Nemyslím si, že to je ich náplň práce. A potom sme tu mali rakušáčku Kaleen, ktorá prišla s eurodanceom hudobne dobrých dvadsať rokov po záruke a spievala o tom, ako budeme raveovať. No... dievčinka asi nevie úplne, o čom je rave, ale v poriadku. Aspoň sa na ňu dobre pozeralo a dámy, ak si vygooglite klip, je tam určite niečo pre vás.

 

Kategória počúvateľné

Fajn pesničky moderného rázu prinieslo Švédsko - boli to favoriti mojej deväťročnej netere. Naopak, moja kamoška čo žije v Švédsku ich bojkotuje, lebo vyhradli nad kapelou, v ktorej vystupuje otec spolužiaka jej syna zo škôlky- skončili tretí. Fajn bol aj litovský Novoročný opasok - Silvester Belt a Nemecký Meatloaf Isaak. Za mňa bol fajn generický popík aj Brit Olly Alexander s pesničkou Dizzy. Klipovo bol duševným nasledovníkom Alexandra Lemtova, Lepka pozdravujem. Zvláštnu lokálnu príchuť mala Slovinka Raiven s pesničkou Veronika o prvej slovinskej žene obvinenej z bosoráctva – zaujímavá pesnička, ale nejak sa mi to celé cez obrazovku nepretavilo do emócie. Podobne Srbka s piesňou Ramonda. Potom máme klasiku: sexi baby s pesničkou s pevným beatom (Talianka Angelina Mango, Luxemburg, Cyperčanka Silia Kapsis bola taká Jennifer Lopez z Wishu. A text? Ešte som sa ráno nikdy v živote nezobudila s tým, že by som sa cítila Uhh La La. Ale to sa podľa mňa o šietej ráno ani nedá.

Z kategórie precítená pomalá pesnička máme okrem Francúza aj Lotyša, ktorého sme nazvali vajce na tvrdo. Pesnička má vibes Imagine Dragons, ale nežrala som mu ani slovo, čo spieval. Porovnajte prosím jeho mimiku s textom. Keby som nerozumela o čom spieva, kľudne mi mohol objasňovať poistné podmienky mojej PZP na auto. Kontroverzný Izrael priniesol peknú speváčku s peknou pesničkou, ktorá ale bola proste balada na vyniknutie hlasu a tých sme mali v histórii Eurovízie veľa. Okrem iného aj naše Twiinsky či Rusku Polinu Gagarinu (s hashtagom gagarinapojechali). (Inak ju nemáme radi, ostala v Rusku a je príslužná režimu, okrem iného spievala na Z koncerte.) Podobne smutne skončil dvojnásobný účastník Eurovízie Sergej Lazarev. Ale späť k Eden Golan z Izraela: proti jej účasti mnohí protestovali. Okrem toho robil Izrael všade po svete veľkú kampaň a Eden skončila v telehlasovaní druhá, jej pesnička však záhadne nie je v top 200 pesničiek rotácii Spotify, zatiaľ čo ostatné horné miesta rebríčka tam sú. Prečo asi.

Politický podtón mala aj ukrajinská pesnička Theresa & Maria – ako sa ukázalo, devušky mysleli Matku Terezu a Pannu Máriu, spieva sa o ťažkom osude žien (aj počas vojny). Vizuály aspoň mne veľmi pripomínali zobrazenia Matky Vlasti – monumentálnych sôch žien volajúcich do boja, jedna z nich je v Kyjeve, ďalšia známa na Mamajev Kurgane vo Volgograde. Inak si dovolím tvrdiť, že víťazi z roku 2022 Kalush boli super, ale najlepší ukrajinský počin za dlhú dobu ak nerátame Ruslanu a Verku Serďučku (s textom ktorý sa nápadne podobá na "I wanto to say Russia Goodbye") boli jednoznačne Go_A a ich Shum. Geniálny mix elektroniky a národných motívov, videla som ich na Pohode a speváčka spieva čisto a precízne aj naživo, je to skvelý zážitok.Touto pesničkou sme naočkovali neter za čo sú nam švagriná so švagrom mimoriadne "vďační" keď si "vesňanočku" pravidelne pýta v aute. (Ale tak asi stále lepšie ako Schnappi das Kleines Krokodil.)

 

Kategória netradičné, ale ešte nie pravý bizár

Potom tu máme zaujímavé a netradičné piesne. Tie poslabšie za mňa Grékyňa s arabskými vplyvmi a arménska skupina Ladaniva, ktorá sa snažila spraviť folkovú-etno pesničku, ale bolo to také slabšie. Dosť ma desili speváčkine šialené oči. Omnoho viac sa mi páčilo Estónsko, kde som nechápala tak malé množstvo bodov celkovo. Nórsky metal bol efektný a prudko počúvateľný. Na celkovom šiestom mieste skončila Írka Bambie Thug, polka nebinárnej reprezentácie spolu so Švajčiarom Nemom. Paninka praktizuje wiccu ako čarodejníctvo, učila sa balet a potom írske tance, celé to integruje do svojej hudby a vznikol z toho írsky Marilyn Manson. Ale s tými nebinármi... jak by som to... poviem to takto, to že si na seba chlap dá pančušky, sukňu a trochu perličiek okolo očí (bavíme sa o Nemovi), ešte žiadne rodové stereotypy nebúra. Podobne sa občas oblečie ako Harry Styles a napriek tomu o jeho pohlaví nikto nepochybuje. Mohla by som sa rozpisovať o tom, ako ma ako ženu táto nebinárna agenda uráža – muži veľakrát berú niekoľko podľa nich základných vizuálnych atribútov ženstva, tie si osvoja a myslia si, že ich to robí nebinárnymi. Moji zlatí, kým váš vzhľad nerieši veľa ľudí z vášho okolia minimálne na týždennej báze a nie ste z polovice (alebo aj úplne) znefunkčnení jeden alebo dva dni v mesiaci práve faktom vášho ženstva, nemáte ani potuchy o tom, čo je to byť ženou. Choďte s tým niekam do prdele.

Ok, toť moje nebinárne okienko, ale zväčšujúci sa pocit chlapov, čo si myslia, že keď si nechajú narásť vlasy na dlho, príšerne sa namaľujú a ešte príšernejšie sa oblečú a to z nich zrazu robí ženu, ma začína mimoriadne frustrovať.

 

A konečne pravý Eurobizár a kontroverzia

Vráťme sa k tomu najlepšiemu z Eurovízie a síce bizáru. To je moja obľúbená časť toho všetkého. Šialené nápadité pesničky prekračujúce žánre alebo berúce retro s ľahkosťou a vtipom je to, prečo Eurovíziu každý rok sledujem. A tento rok to boli za mňa tri výrazné vystúpenia. Fíni – Windows95Men a ich No Rules boli v najlepších tradíciách Gunthera (Uuu you touch my tralala) a Weird Al Yankovica, staging bol zábavný a nasmiala som sa na nich ako v semifinále, tak vo finále. Nechápem, že dostali tak málo bodov. Vo fínskom národnom kole skončili v hlasovaní odbornej poroty poslední, ale ľudia im dali toľko hlasov, že ich nakoniec poslali na Eurovíziu.

Holanďan Joost Klein so svojou pesničkou Europapa bol tak isto zábavný a je veľká škoda, že síce do finále postúpil, ale kvôli záhadnému incidentu bol napokon diskvalifikovaný. Vraj si verbálne drgol do Izraelčanky Eden Golan a potom vo výťahu ho prenasledoval štáb s kameramankou a keď ju poprosil, nech ho prestane natáčať a ona odmietla, údajne spravil ohrozujúce gesto smerom k nej. Vraj sa jej ani nedotkol. Tá ho udala, že ju fyzicky napadol. Ak držala celý čas v ruke kameru a natáčala, je mimoriadne divné, že odmietla zverejniť nahrané video. Rozhodnutie o diskvalifikácii prišlo tesne pred finále a zástupcovia holandskej televízie, ktorá Joosta do Eurovízie poslala, sa preto rozhodli bojkotovať vyhlasovanie výsledkov a telemost na odovzdanie dvanástich bodov odbornej poroty pre víťaza ich hlasovanie. Za Holandsko mala dvanásť bodov odovzdať beauty influencerka NikkieTutorials, ktorá to odriekla. Podporne odovzdať body odmietli aj Käärija z Fínska a Alessandra z Nórska – obaja súťažili vlani a vyhlásili, že stoja za Joostom. Body za Holandsko oznámil Martin Osterdahl z European Broadcasting Union, za výrazného bučania zo strany publika. Som rada, že si Holandsko aspoň takto Joosta podržalo a spolu s ním aj ďalšie krajiny.

 

No a potom tu máme kauzu víťaza. Vlani sa po vyhlásení výsledkov rozšíril hashtag #Käärijäwasrobbed – Fín Käärijä so super zábavnou pesničkou Cha Cha Cha bol jednoznačným favoritom publika v Liverpoole aj za televíznymi obrazovkami. Počas vyhlasovania výsledkov odbornej poroty celý dav v aréne skandoval Cha Cha Cha. Nakoniec bol ale prehlasovaný odbornou porotou a prvé miesto si odniesla Loreen, ktorá už raz Eurovíziu vyhrala. Vystúpenie bolo síce nápadité, ale pesnička opäť raz štandardný pop a nič viac. Pohybové nadanie Loreen je takisto povážlivé, Euphoriu podivne odskackala, to neboli ani scénické tance, pri Tatooo snažila obalamutiť jej povestným panini pressom a tento rok pre istotu len sedela-ležala na podivnom vyvýšenom kresielku a občas sebou mrskala. 

Takže, kto mal byť víťazom? Chorvát Baby Lasagna. Ako klip tak aj staging mal mimoriadne nápadný a zábavný, ľudia s ním spievali, tancovali a v televotingu nazbieral 337 bodov, Švajčiar Nemo len 226, ale prehlasovala to opäť odborná porota. Ozývajú sa hlasy, že by bolo vhodné zmeniť váhu hlasovania, lebo načo to potom robia pre ľudí a ich voľba sa berie do úvahy len z polovice, pričom sa hlasuje masovo zo sto desiatich krajín. Zatiaľ čo odborná porota každej krajiny je pár anonymných expertov, ktorí majú tendenciu vybrať najgenerickejší pop, ktorý sa bude dobre púšťať v rádiách. Na druhej strane, druhé miesto získal Izrael vďaka masívnej kampani a pesnička obľúbená medzi ľuďmi nie je, tak babo raď.

 

No nič, ja si točím Rin Tin Tagi Din dookola, síce s horkou príchuťou, ale teším sa, čo nám prinesie Eurobizár v roku 2025.