Denník N

Ekonomický newsfilter: Fico z ničoho nič ide stavať ďalší jadrový blok

Ministerka hospodárstva Denisa Saková a premiér Robert Fico. Foto - TASR
Ministerka hospodárstva Denisa Saková a premiér Robert Fico. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nový týždeň prináša nové témy. Premiér Robert Fico včera oznámil, že vláda zrejme zajtra rozhodne o stavbe nového veľkého jadrového zdroja, ktorú by mal zaplatiť štát, teda všetci daňoví poplatníci.

Niežeby otázka zabezpečenia elektrickej energie pre budúcnosť Slovenska nebola legitímna a dôležitá. Určite by však bolo lepšie, keby ešte predtým, ako vláda prijme rozhodnutie na politickej úrovni, prebehla seriózna diskusia.

V prvom rade štát nemá peniaze nazvyš, bude si na to musieť požičať. Výstavba bude drahá a na dostavbe dvoch blokov v Mochovciach takmer skrachovali predtým bohaté Slovenské elektrárne. Zároveň treba riadne zanalyzovať, koľko elektriny vlastne krajina bude potrebovať, preveriť, koľko jej a s akými nákladmi môžu dodať nové bloky Mochoviec, ale aj staršie jadrové zdroje. A v hre je ešte veľa ďalších otázok.

Ekonomický newsfilter má necelých 1150 slov, na prečítanie potrebujete menej než 5 minút. Pripravil Oliver Brunovský.


1. Vláda chce postaviť ďalší jadrový blok v Jaslovských Bohuniciach 

Vláda sa podľa jej predsedu Roberta Fica „blíži k politickému rozhodnutiu“ o výstavbe nového „obrovského“ jadrového bloku. Povedal to včera s tým, že by sa tak mohlo stať už zajtra na výjazdovom rokovaní v Handlovej. S výstavbou by chceli začať rýchlo, no podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej to nebude skôr ako o tri roky.

Aká je predstava vlády:

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie