MS 2024: Slovenskí reprezentanti sa tešia z druhého víťazstva, USA pokorili v predĺžení

Slovenskí hokejisti zvíťazili v pondelňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad USA 5:4 po predĺžení. Pripísali si druhý triumf na šampionáte a v tabuľke majú päť bodov. Mužstvo trénera Craiga Ramsayho viedlo v zápase 4:1, no favorit tromi gólmi v treťom dejstve poslal duel do predĺženia. V ňom zariadil víťazstvo svojho tímu Miloš Kelemen.

Slováci predvádzali v prvých dvoch tretinách aktívny hokej, ktorý im vyniesol vedenie 4:1. V úvodnom dejstve sa presadili Kelemen s Liborom Hudáčkom a v prostrednej časti pridali presné zásahy Šimon Nemec a Patrik Koch. Slováci v záverečnej tretine poľavili a pasívna hra posadila Američanov na koňa. Tí gólmi Shanea Pinta, Bradyho Tkachuka a Lukea Hughesa poslali duel do predĺženia. V ňom mal v úvode veľkú šancu Kelemen, no brankára Augustina neprekonal. Mrzieť ho to však nemuselo, pretože 64 sekúnd pred koncom predĺženia dokázal tečovať strelu Nemca a rozhodol o extra bode pre slovenský tím.

Slovákov čaká deň voľna a svoj štvrtý zápas na šampionáte odohrajú v stredu o 20.20 h proti Poľsku, USA čaká v rovnakom čase vo štvrtok výber Francúzska.

USA - Slovensko 4:5 pp (0:2, 1:2, 3:0 - 0:1)
Góly:
25. Boldy (Hughes, Gaudreau), 45. Pinto (Farabee, Zegras), 54. Tkachuk (Pinto), 57. Hughes (Sanderson) - 4. Kelemen (Sukeľ, Kudrna), 12. Hudáček (Tatar), 28. Nemec (Fehérváry, Pospíšil), 29. Koch (Pospíšil, Kelemen), 64. Kelemen (Nemec, Pospíšil). Rozhodcovia: Campbell, Pearce (obaja Kan.) – Špur (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 9109 divákov.

SR: Hlavaj - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna

USA: Nedeljkovic (29. Augustine) - Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Boldy, Nelson, Gaudreau - Caufield, Pinto, B. Tkachuk - Zegras, Smith, Farabee - Kunin, Hayes, Eyssimont - Leonard

Prvá tretina priniesla veľké množstvo šancí. Už v druhej minúte mohol po kombinácii prvej slovenskej formácie otvoriť skóre Cehlárik, no namieril iba do betónov brankára Nedeljkovica. Vzápätí na opačnej strane predviedol výborný zákrok jeho náprotivok Hlavaj, ktorý si poradil s pokusom Boldyho. Na prvú zmenu skóre sa čakalo iba 197 sekúnd, keď do útočného pásma zaviezol puk Kudrna, z otočky ho poslal pred bránku USA a zakončujúci Kelemen bekhendom poslal Slovákov do vedenia - 1:0. Američania mali v siedmej minúte na hokejke vyrovnanie, keď v ofenzíve zle prenechal puk Slafkovský a favorit stretnutia vyrazil do rýchlej kontry. Situáciu dvoch proti jednému riešil Boldy prihrávkou na Gaudreaua, ale jeho bekhendové zakončenie výborne zlikvidoval Hlavaj, ktorý sa dôležitými zákrokmi dostal do zápasu. Hra zo strany na stranu pokračovala ďalšou príležitosťou na opačnej strane, kde mohol profitovať zo zaváhania Američanov v úniku Kudrna, útočník štvrtej formácie však nechal vyniknúť Nedeljkovica. Strelecká smola pretrvávala na hokejke Cehlárika, ktorý vyskúšal zakončiť s hokejkou medzi nohami, ale mieril priamo do amerického brankára. V 12. minúte nevypustil korčuliarsky súboj o puk v obrannom pásme Gajdoš, ktorý dostal pod tlak Kesselringa a ten stratil puk. Do útoku vyštartoval Tatar s Hudáčkom, pričom prvý menovaný išiel do bekhendu a s dávkou šťastia sa puk odrazil k nekrytému Hudáčkovi - 2:0. V 13. minúte mal veľkú príležitosť aj Regenda, ktorého našiel krížnou prihrávkou Nemec, no krídelník tretieho útoku trafil Nedeljkovica do masky. Slováci mohli v závere pridať tretí gól v presilovke, no nezahrali ju najlepšie. V záverečnej minúte dejstva musel ešte vytiahnuť zákrok Hlavaj, ktorý čelil strele Nelsona.

Američania vstúpili do prostrednej časti hry aktívnejšie. Dokázali si vypracovať tlak pred Hlavajom, no po skrumáži sa nepresadil Pinto ani bejzbalovým zakončením Farabee. Zámorský tím výrazne pritvrdil hru, snažil sa dostať Slovákom pod kožu a zákroky na hranici pravidiel predviedli Jones i Tkachuk. Američanom sa aktívny prístup vyplatil v 25. minúte, keď Hlavaj vyrazil strelu Hughesa priamo pred voľné Boldyho a ten znížil. Slováci sa však nedali vyprovokovať a na inkasovaný gól reagovali najlepším možným spôsobom. V 28. minúte sa strelou z prvej presadil Nemec a už o 104 sekúnd neskôr zabezpečil mužstvu Craiga Ramsayho trojgólové vedenie ďalší obranca Koch a vyhnal Nedeljkovica z bránky. Pred štvrtým presným zásahom predviedol mimoriadne dôležitý zákrok brankár Hlavaj, ktorý vložil hokejku do prihrávky Zegrasa a založil útok pre svojich spoluhráčov. Slováci ustáli aj dve početné výhody USA a vo výborných zákrokoch pokračoval Hlavaj, ktorý zachoval chladnú hlavu aj po častom dôraze Američanov v jeho bránkovisku.

Hráči USA mali dobrý začiatok tretieho dejstva, keď boli aktívni v streľbe. Dočkali sa aj kontaktného gólu v 45. minúte, keď si za chrbát obrancu Grmana nakorčuľoval Pinto a našiel medzeru medzi betónmi Hlavaja. Slováci sa dostávali pod tlak a sústredili sa na najmä na bránenie dvojgólového vedenia. Na rozohrávku Američanov čakali v strednom pásme a do útočného vysúvali maximálne jedného napádajúceho hráča. Pasívnejší prístup sa vypomstil v 54. minúte, keď si Tkachuk vychutnal kľučkou Kocha a rovnako ako Pinto poslal puk medzi nohy Hlavaja. Američania dokázali poľahky vnikať do útočného pásma, využívali prílišné cúvanie slovenských obrancov. Dokonalým príkladom bol vyrovnávajúci gól Lukea Hughesa z 57. minúty. Duel dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol o víťazstve Slovákov teč Kelemena.

Tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 10:3 6
2. SLOVENSKO 3 1 1 0 1 15:12 5
3. Lotyšsko 2 0 2 0 0 8:6 4
4. USA 3 1 0 1 1 12:11 4
-------------------------------
5. Kazachstan 2 1 0 0 1 5:7 3
6. Nemecko 2 1 0 0 1 7:10 3
7. Francúzsko 2 0 0 1 1 3:6 1
-------------------------------
8. Poľsko 2 0 0 1 1 5:10 1