Sobota 08.06.2024
Dnes má meniny 
Medard
°C
13.05.2024 05:05

Ostáva týždeň na vybavenie hlasovacieho preukazu cez email


Ilustračná snímka (MV SR)


Už len týždeň ostáva voličom na vybavenie hlasovacieho preukazu prostredníctvom emailu alebo listom. Preukaz im umožňuje počas júnových eurovolieb hlasovať aj mimo trvalého bydliska v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.


O preukaz treba požiadať obec. Listom alebo emailom tak treba urobiť do 20. mája. Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna. Informuje o tom na svojom webe ministerstvo vnútra.         

Obce mali už skôr zverejniť na svojom webe alebo na úradnej tabuli emailovú adresu na doručovanie žiadostí o hlasovací preukaz. V žiadosti treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou "Do vlastných rúk". Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca sa dá preukaz vybaviť v úradných hodinách obce.         

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.         

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2023
Ostávajú posledné dni na hlasovanie poštou či vybavenie hlasovacieho preukazu
Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová vo štvrtok 21. septembra informovali o dôležitých faktoch a lehotách pre voličov a kandidujúce politické subjekty.
viac
20.02.2024
O hlasovací preukaz možno listom a e-mailom požiadať do 4. marca
O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená. Preukaz je určený voličom, ktorí v čase volieb nebudú v mieste trvalého pobytu.
viac
23.04.2024
Obce začnú vydávať hlasovacie preukazy pre eurovoľby od 24. apríla
Vybaviť si ho môžu voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.
viac
05.06.2024
Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok
V sobotu 8. júna voliči rozhodnú o 15 poslancoch, ktorí budú zastupovať Slovenskú republiku v EP najbližších 5 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.15 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.70 %