Táto animácia ukazuje možný vznik ďalšieho superkontinentu. Pozrite sa, ako bude vyzerať naša planéta o milióny rokov

Intenzita prílivu a odlivu sa môže meniť na základe toho, ako sú rozpoložené naše kontinenty.

ako vznikla voda na zemi
Zdroj: Mahmoud Taieb / Shutterstock.com

Výskumníci z AGU vydávajú štúdiu, v ktorej objavili prepojenie medzi dvoma dôležitými pozemskými cyklami. Zistili, že zmeny v sile prílivov a odlivov, ktoré sa menia na osi desaťtisícov rokov, pravdepodobne ovplyvňujú formáciu superkontinentov.  

Vieme, že Zem sa skladá z kontinentov, ktoré sú v neustálom pohybe. V období stoviek miliónov rokov sa tieto kontinenty spájajú do superkontinentov a následne opäť rozbíjajú. Príkladom superkontinentu môže byť napríklad Pangea. Počas presunu kontinentov a formácie superkontinentu sa menia aj vodné plochy planéty, ktoré prispievajú k zosilneniu prílivov a odlivov.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Nová štúdia vytvorila simulácie, ktoré vedcom ukázali vývoj prílivu a odlivu stovky miliónov rokov do budúcnosti. Tieto simulácie naznačujú, že Zem sa momentálne nachádza v štádiu maxima. Autori štúdie tvrdia, že toto obdobie potrvá nasledujúcich 20-miliónov rokov. 

Oceány prejdú ešte niekoľkými cyklami, než vznikne ďalší superkontinent. Simulácie odhadujú, že tento superkontinent by mal vzniknúť za nasledujúcich 250-miliónov rokov.  

“Nakoniec prílivy a odlivy výrazne zoslabnú, tak ako sa to odohralo v prípade dvoch najposlednejších superkontinentov, Pangei a Rodinie,” tvrdia vedci. 

Oceánske cykly

Už v minulosti sa vedelo, že sila prílivu a odlivu sa mohla v minulosti meniť. Nová práca je ale prvou, ktorá odhaľuje existenciu prílivového a odlivového cyklu, ktorý sa odohráva na geologických časových škálach. 

Ako autori vysvetľujú, momentálne sú prílivy a odlivy “abnormálne veľké”. Táto abnormalita bolo zároveň to, čo ich dostalo do štúdie. Ak boli v minulosti prílivy a odlivy slabšie, no zosilneli len pred približne 2-miliónmi rokov. V prípade takto drastickej zmeny vedcov zaujímalo, ako bude vyzerať budúcnosti našej planéty.  

Sila prílivu a odlivu sa zároveň spája aj so životom ako ho poznáme. Pochopenie cyklov evolúcie oceánov nám môže lepšie pomôcť pochopiť evolučnú cestu života. Autori štúdie sa domnievajú, že silné obdobie ako toto, vedie k vyšším vlnám a lepšiemu premiešavaniu sa živín v oceáne. Tie sú potrebné pre život.  

Keď sa Zem presunie do konfigurácie superkontinentu, z oceánov sa stane v podstate jedna veľká nepretržitá plocha. Táto plocha by sa vyznačovala veľmi nízkou energiou prílivov a odlivov. To v praxi znamená aj menšie vlny a menej miešania materiálu. Autori práce sa obávajú, že v ďalekej budúcnosti by mohli takto vzniknúť oceány, ktoré pri dne nemajú kyslík. Toto územie by teda existovalo absolútne bez života.  

“Toto sú procesy, ktoré sa odohrajú ďaleko, ďaleko v budúcnosti. Nás to určite neovplyvní, no pochopením týchto interakcií dokážeme lepšie pochopiť evolúciu Zeme a života na nej,” tvrdia vedci.  

Autori štúdie ukazujú budúcnosť našej planéty a zistili, čo sa môže po formácií superkontinentu odohrávať.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre