ZŠ Benkova sa zapojila do projektu Elektroodpad-dopad 7
13. máj 2024

Problém so spracovaním elektroodpadu v dnešnej dobe narastá. Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena ich predaja, túžba po prestíži a súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca celé životné prostredie a najviac krajiny globálneho juhu. Stávajú sa z nich skládky toxického a nebezpečného odpadu.

Aj preto sa Základná škola, Benkova 34 v Nitre rozhodla zapojiť do výchovno-vzdelávacieho projektu Elektroodpad-dopad 7 v spolupráci s CEEV Živica a firmou SEWA. Koordinátorom projektu je občianske združenie Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Školskými koordinátorkami projektu sú Mgr. Silvia Šedovičová a Mgr. Henrieta Horičková, PhD.

Ciele projektu

  • poukázať na životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie až po likvidáciu
  • ukázať žiakom možnosti vlastného zodpovedného správania sa v tejto téme
  • vytvoriť školské tímy, kde budú mladí ľudia samostatne viesť vzdelávanie pre svoju školskú komunitu a prinášať nové nápady a riešenia

Projektové aktivity

Súčasťou projektu je aj zber malého elektroodpadu a prenosných batérií a rôzne sprievodné podujatia. „Na ZŠ Benkova 34 sme dali druhú šancu elektroproduktom už počas Vianočného minibazára. Pripravili sme stánok s predajom použitej elektroniky. Výťažok bol použitý na charitatívne účely. V marci sa na našej škole v rámci predmetu informatika uskutočnila súťaž o najkrajší plagát na tému Elektroodpad-dopad. Bolo vytvorených veľa pekných plagátov a víťazné grafické dielo dnes zdobí vstup do hlavnej budovy našej školy,“ povedala zástupkyňa riaditeľa školy Eva Berešová.

Separovanie elektroodpadu sa stalo ústrednou témou Dňa Zeme 2024. Žiaci 2. stupňa sa v rámci tvorivých dielní dozvedeli, čo je to elektroodpad a aké materiály obsahuje, aj prečo je dôležitá jeho separácia a následná recyklácia. Prostredníctvom filmu pochopili, aké negatívne dôsledky má nevhodné získavanie kovov z elektroodpadu a v akých neľudských podmienkach sa vo vybraných krajinách sveta získavajú suroviny potrebné na výrobu mobilných telefónov. Pred absolvovaním kvízu o tajnom živote mobilov boli žiaci informovaní aj o existencii slovenských firiem, ktoré elektroodpad recyklujú správne a tým efektívne prispievajú k ochrane Zeme a jej prírodných zdrojov.

Rovesnícke vzdelávanie

„V súlade s cieľmi projektu sme vytvorili akčný tím pod vedením žiakov, ktorí sa v úvode školského roka zúčastnili na trojdňovom kurze vo Vzdelávacom centre v Zaježovej pri Zvolene. Získané poznatky pretavili do prezentácií a aktivít, ktoré postupne odprezentovali mladším spolužiakom v 5. a 7. ročníku,“ uviedla pedagogička.

V marci rovesnícke vzdelávanie pokračovalo so škôlkarmi. V rámci programu žiakov VIN Univerzita veľkáčov s Vedáčikom si piataci pripravili pre budúcich prvákov vzdelávacie minidivadielko a aktivity zamerané na triedenie rôznych druhov odpadu.

Rovesnícki učitelia prekročili hranice vlastnej školy, keď pri príležitosti Dňa Zeme navštívili susednú ZŠ Beethovena, kde spestrili vyučovanie v 7. ročníku informáciami o dôležitosti separovania rastúceho elektroodpadu.

„Veríme, že aktívna účasť žiakov ZŠ Benkova 34 v Nitre prispela k šíreniu osvety o potrebe separácie a recyklácie elektroodpadu,“ uzavrela Eva Berešová.

Text a foto: Eva Berešová
Ilustračný obrázok: Freepik


Najčítanejšie správy
Divadelná Nitra opäť naplní ulice aj interiéry
7. jún 2024
Mesto ocenilo tri desiatky učiteľov
7. jún 2024
Cena Starostlivý anjel aj pre naše opatrovateľky
4. jún 2024
Tradičné jarmoky v Nitre: Výzva pre predajcov
4. jún 2024