Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Migračný pakt je podľa Fialu nedostatočný, skupina štátov EÚ sa chce v riešení posunúť

13.05.2024, 14:55
Autor:
TASRTASR

Neformálna skupina chce podľa českého premiéra riešiť nelegálnu migráciu mimo EÚ a bojovať s prevádzačstvom a pašeráctvom ľudí.

Európska únia sa podľa českého premiéra Petra Fialu dostala v otázke riešenia nelegálnej migrácie do polovice cesty. Migračný pakt je nedostatočným krokom, vyhlásil v pondelok pred cestou do Talianska, kde chce o tejto téme hovoriť s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Avizoval, že skupina európskych štátov sa chce v riešení posunúť a pripravuje list Európskej komisii.

Neformálna skupina chce podľa Fialu riešiť nelegálnu migráciu mimo EÚ a bojovať s prevádzačstvom a pašeráctvom ľudí. 

"Pracujeme na spoločnom liste týchto krajín, ktorým by sme sa obrátili na Európsku komisiu. Mal by byť pripravený niekedy v priebehu mája... Som rád, že krajín, ktoré sa chcú do toho zapojiť a chcú list podpísať, je viac. Či ich bude 15 alebo 19, sa uvidí. V každom prípade, to už je značná sila štátov, ktoré sa v tejto veci chcú posunúť," povedal Fiala.

image

Vojna o migrantov na obzore. Z Británie utekajú do Írska, to ich chce vracať

Podľa neho sa ukázalo, že európske štáty nie sú schopné s ilegálnou migráciou bojovať, ak ju riešia až na svojom území.

Cieľom je preto presadiť konkrétne návrhy, ako jej predchádzať - napríklad vytvorením bezpečných zón v tretích krajinách, uzatváraním strategických partnerstiev so štátmi, cez ktoré migranti prechádzajú či vytvorením návratových centier, priblížil predseda českej vlády. Príkladom dobrej praxe je podľa neho spolupráca medzi Veľkou Britániou a Rwandou či dohoda medzi Talianskom a Albánskom.

"Nie je to jednoduché dohadovať sa napríklad s krajinami v Afrike, ale je potrebné ísť v týchto veciach ďalej. Inak si s týmto problémom, ktorý je veľký, má bezpečnostné, sociálne aj ekonomické rozmery, neporadíme," dodal Fiala.

image

Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy

Portál Euractiv.com minulý týždeň napísal, že skupina členských štátov EÚ vyzve EK, aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajinami, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

Išlo by o podobný model, na ktorom sa v novembri 2023 dohodli Taliansko a Albánsko. O takomto postupe však niektorí politici pochybujú. Takzvaná externalizácia migračných procesov je podľa nich protikladom migračného paktu prijatého Európskym parlamentom.

01 - Modified: 2024-06-04 18:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sú eurovoľby dôležité 02 - Modified: 2024-06-03 12:47:46 - Feat.: - Title: Švédsko a Holandsko majú najvyšší štandard blahobytu v Únii, Slovensko je na konci zoznamu 03 - Modified: 2024-06-02 17:38:38 - Feat.: - Title: Rakúsky kancelár Nehammer odmietol zákaz spaľovacích motorov v Európskej únii 04 - Modified: 2024-06-02 16:15:13 - Feat.: - Title: Nemecko uľahčilo cudzincom z krajín mimo EÚ prístup na svoj trh práce 05 - Modified: 2024-06-01 12:04:19 - Feat.: - Title: Teherán kritizoval sankcie EÚ na iránskeho ministra obrany a revolučné gardy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. jún 2024 07:18