Hoci je u nás nulová tolerancia alkoholu za volantom a vodičovi s viac ako jedným promile hrozí odňatie slobody, štatistiky Prezídia policajného zboru stále nie sú uspokojivé. Celkový počet dopravných nehôd v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 síce klesol o tri percentá, no prípady s následkami na živote alebo zdraví stúpli až o 37 percent.

Počet dopravných nehôd s alkoholom u vodiča zase stúpol o desať percent. Najviac sa ich deje pritom v piatok, pritom väčšinu vinníkov dopravných nehôd, až 78 percent, tvoria muži. Zaujímavé je aj to, že najviac nehôd sa udialo v mladej vekovej skupine od 19 do 24 rokov.

Účet z dielne občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom Slovensko ukazuje reálne náklady dopravných nehôd.
Zdroj: archív Fórum Pi s rozumom Slovensko
Účet z dielne občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom Slovensko ukazuje reálne náklady dopravných nehôd.

Tieto údaje jasne poukazujú na potrebu ďalšej prevencie a vzdelávania v oblasti bezpečnej cestnej premávky, a práve to sa snaží dosiahnuť projekt Účet za nehodu. Jeho minuloročný úspech motivoval občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko aj tento rok rozdávať fiktívne účty za nehodu.

„Základným poslaním tohto projektu je zaujímavou formou poukázať na riziká spojené so šoférovaním pod vplyvom alkoholu. Vyčísliť sa dajú škody na majetku aj na zdraví, takže sme ich spočítali na jedinom účte, ktorý budeme rozdávať v baroch a podnikoch, aby si ľudia uvedomili, že jazda pod vplyvom alkoholu ich môže vyjsť poriadne draho,“ vysvetľuje Tomáš Huba z OZ Fórum Pi s rozumom.

Promo tímy OZ Fórum Pi s rozumom navštívia tieto mestá:
  • 24.5.    Bratislava
  • 25.5.    Trnava
  • 31.5.    Trenčín
  • 1.6.      Žilina
  • 7.6.      Nitra 
  • 8.6.      Banská Bystrica
  • 14.6.    Prešov
  • 15.6.    Košice

Akcia bude prebiehať vo vybraných podnikoch počas májových a júnových víkendov. Promo tímy okrem fiktívnych účtov za nehodu umožnia návštevníkov barov zmerať si množstvo alkoholu v dychu. K dispozícii bude tiež online kvíz s možnosťou výhier, ktorého cieľom je taktiež priniesť verejnosti poznatky, ktoré by o alkohole mal vedieť každý, no tiež vyvrátiť najrozšírenejšie mýty – napríklad aj ten o rozdeľovaní alkoholu na tvrdý a mäkký.

Ďalšie dôležité správy