Webbov teleskop našiel dôkazy o potenciálnej atmosfére okolo „Super-Zeme“. Ide o „pekelnú“ planétu!

Exoplanéta 55 Cancri e má pravdepodobne svoju atmosféru aj napriek mimoriadne drsným podmienkam.

Webbov vesmírny teleskop odhalil stopy atmosféry okolo 55 Cancri e
Zdroj: NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI)

Webbov vesmírny teleskop pravdepodobne odhalil atmosféru okolo horúcej exoplanéty, ktorá sa nachádza približne 41 svetelných rokov od Zeme. Ako tvrdia výskumníci z NASA, tento objav patrí zatiaľ k najlepším dôkazom o atmosfére, ktorá existuje na pevnej planéte mimo našej sústavy.  

Tou planétou je 55 Cancri e. Ide o jednu z piatich planét, ktoré obiehajú hviezdu 55 Cancri, ktorá sa podobá na naše Slnko. Samotná exoplanéta je o niečo väčšia ako naša Zem a spadá do kategórie takzvaných super-Zemí. Ide o exoplanéty väčšie ako naša, no zároveň menšie ako Neptún. Predpokladá sa, že tieto planéty majú pevnú kompozíciu, podobne ako Zem.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

55 Cancri e však leží veľmi blízko pri svojej hviezde, a to vo vzdialenosti len približne 2,2-miliónov km. Pre porovnanie, naša Zem leží od Slnka približne 1500-miliónov km. Preto astronómovia predpokladajú, že povrch planéty tvorí roztavený magmový oceán. Keďže sa planéta nachádza veľmi blízko k hviezde, existuje vysoká šanca, že má viazanú rotáciu. To znamená, že len jedna strana planéty je vždy otočená k hviezde.  

Exoplanétu 55 Cancri e objavili astronómovia ešte v roku 2011. Až doteraz ale nevedeli, či má planéta atmosféru a či by vôbec nejakú atmosféru mohla mať.  

„Na tejto planéte som pracoval už viac ako dekádu. Frustrovalo nás, že žiadne z pozorovaní nedokázali odpovedať na naše otázky,” tvrdí Diana Dragomir, jedna z autorov štúdie.  

Astronómom nerobí problém odhaliť atmosféry veľkých plynných obrov, no zaznamenať menšie atmosféry pevných planét sa ukázalo byť obrovskou výzvou. Planétu 55 Cancri e skúmal v minulosti aj dnes už nefunkčný Spitzerov vesmírny teleskop. Ten po prvýkrát naznačil, že by exoplanéta mohla mať atmosféru bohatú na prchavé prvky. Tieto pozorovania zároveň nedokázali vylúčiť ani možnosť, že planéta je úplne pustá.  

Výskum atmosfér

Ako vedci vysvetľujú, exoplanéta je príliš horúca. To znamená, že niektoré horniny by sa mohli vypariť a uvoľniť sa do atmosféry. Webbov vesmírny teleskop síce nedokázal priamo zachytiť fotografiu planéty, všimol si drobné rozdiely v svetle prechádzajúcom cez atmosféru.  

Ukázalo sa, že planéta môže byť chladnejšia, než sa spočiatku predpokladalo. Dáta z prístroja MIRI ukazujú, že teploty sa pohybujú “iba” okolo 1540 stupňov Celzia. Autori štúdie sa domnievajú, že energia získaná na dennej strane od hviezdy prechádza na nočnú stranu planéty. Túto distribúciu sprostredkúva atmosféra bohatá na prchavé látky.  

Autori štúdie stále veria, že prvá atmosféra planéty zmizla cez intenzívnu radiáciu hviezdy. Pozorovania odhalili sekundárnu atmosféru, ktorá vznikla tým, že sa plyny uvoľňovali z interiéru planéty. 55 Cancri e má príliš vysoké teploty pre život. Astronómom však môže slúžiť ako ideálny cieľ pre skúmanie atmosfér pevných planét. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre