Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

R. Raši podpíše v Prahe deklaráciu k budúcnosti politiky súdržnosti

Na archívnej snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richard Raši. Foto: TASR Pavel Neubauer

Politika súdržnosti je hlavnou investičnou politikou EÚ, ktorá tvorí tretinu dlhodobého rozpočtu Únie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši (Hlas-SD) sa v utorok (14. 5.) v Prahe zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov Vyšehradskej štvorky (V4) a ďalších siedmich členských krajín EÚ zodpovedných za politiku súdržnosti. Hlavným bodom rokovania bude podpis spoločnej deklarácie k budúcnosti politiky súdržnosti po roku 2027. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

"Deklarácia zohľadňuje kľúčové priority SR, medzi ktoré patrí uplatnenie regionálne zameraného prístupu odrážajúceho územné špecifiká a rozdiely, zachovanie podpory všetkých regiónov s hlavnou pozornosťou na tie najmenej rozvinuté, pre nás prioritné a regióny v rozvojovej pasci či prispôsobenie pravidiel politiky súdržnosti zmenenej sociálno-ekonomickej a politickej realite," uviedol Raši.

Šéf rezortu sa v Prahe stretne na bilaterálnom rokovaní s komisárkou EÚ pre súdržnosť a reformy Elisou Ferreirovou, s poľskou ministerkou financií a regionálnej politiky Katarzynou Pełczyńska-Nałęczovou, ako aj s ministrom pre miestny rozvoj a podpredsedom vlády Českej republiky Ivanom Bartošom.

Politika súdržnosti je hlavnou investičnou politikou EÚ, ktorá tvorí tretinu dlhodobého rozpočtu Únie. Jej cieľom je znižovanie rozdielov medzi úrovňami rozvoja jednotlivých regiónov EÚ. Osobitná pozornosť sa pritom venuje znevýhodneným regiónom.