Nórska holdingová spoločnosť Aktieselskabet Kulspids sa rozhodla predať pozemok Søre Fagerfjord o rozlohe zhruba 60 kilometrov štvorcových na ostrove Špicbergy za 300 miliónov eur. Ide o posledný súkromne vlastnený pozemok v rámci súostrovia Svalbard, ktoré patrí pod správu Nórska a leží za polárnym kruhom.

„Záujem o Arktídu začal posledné roky stúpať. Dôvodom je zmena klímy, ktorá otvára predtým nevídané možnosti,“ povedal pre Bloomberg právnik Per Kyllingstad, ktorý zastupuje predávajúcich. Podľa štúdie americkej vládnej agentúry pre geologický prieskum sa v arktickej oblasti nachádza až 13 percent svetových nepreskúmaných zásob ropy. Kyllingstad dodal, že majitelia pozemku netušia, či sa na ňom nachádza ložisko ropy alebo inej suroviny.

Záujemcovia o kúpu Søre Fagerfjordu musia myslieť na to, že sa pri využívaní pozemku budú musieť riadiť podmienkami Svalbardskej dohody z roku 1920, ktorá uznáva suverenitu Nórska a zakazuje použitie území na „vojnové účely“. Podpísalo ju vyše 40 krajín vrátane Číny, Ruska, Veľkej Británie, Spojených štátov a Československa, ktorého záväzky prebrali aj nástupnícke štáty – Slovensko a Česko. Tie vďaka tomu môžu na súostroví ťažiť suroviny alebo loviť ryby.

Kyllingstad hovorí, že predaj Søre Fagerfjordu je pre jeho geopolitický význam „pomerne chúlostivou transakciou“. Súostrovie Svalbard je v podstate bránou do Arktídy. Jeho poloha je ideálna na kontrolu navigácie a leteckej dopravy v Arktickom oceáne.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Baltskému moru hrozí ekologická katastrofa. Krehkú rovnováhu narúša nórsky chov lososa