Práca na výstavbe Hinkley Point C je pre slovenské spoločnosti PPA Energo zo skupiny PPA Controll a spoločnosti VUJE obrovskou príležitosťou pre pokračovanie expanzie na zahraničný trh v jadrovej energetike. Nová atómová elektráreň, na ktorej výstavbe sa budú podieľať, má podľa odhadov stáť viac ako 46 miliárd libier.

Nachádzať sa bude na juhozápade Anglicka, pričom termín dokončenia odborníci plánujú okolo roku 2030. Dva nové tlakovodné reaktory EPR s výkonom 3 260 megawatt majú pokryť dodávku energie pre zhruba šesť miliónov britských domácnosť.

Investícia vytvorí až 25-tisíc pracovných miest. „Naši zamestnanci z VUJE a kolegovia z PPA ENERGO budú vykonávať vysoko odborné činnosti, kde nejde o kvantitu, ale predovšetkým o významné odbornosti a skúsenosti,“ potvrdzuje generálny riaditeľ VUJE Matej Korec.

Na fotke za spoločnosť PPA ENERGO druhá zľava Jana Petnuchova, tretí zľava Peter Spily, obchodný riaditeľ a výkonný manažér PPA ENERGO skupiny PPA CONTROLL, druhý sprava Filip Krajčovič, vedúci projektu za VUJE.
Zdroj: archív PPA ENERGO a VUJE
Na fotke za spoločnosť PPA ENERGO druhá zľava Jana Petnuchova, tretí zľava Peter Spily, obchodný riaditeľ a výkonný manažér PPA ENERGO skupiny PPA CONTROLL, druhý sprava Filip Krajčovič, vedúci projektu za VUJE.

„Jadro a výstavba nových elektrární sú obrovským benefitom nielen pre danú krajinu,“ dopĺňa obchodný riaditeľ PPA ENERGO Peter Spilý. Spolupráca slovenských firiem s Framatome trvá roky, tím zamestnancov PPA Energo a VUJE úspešne absolvovali vo Veľkej Británii záverečné školenie a skúšku Client Contractor National Safety Group – Safety Passport.

Úlohou v projekte Hinkley Point C je montáž poľnej inštrumentácie v budove reaktora a SKR miestností. Spoločnosť VUJE bude z celého rozsahu prác montovať niektoré snímače a bezpečnostné systémy. „Ide o systémy na monitorovanie hlavných cirkulačných čerpadiel, úniku voľných častí v primárnom okruhu, alebo merania neutrónového toku,“ upresňuje generálny riaditeľ Matej Korec za VUJE.

Úlohou sú aj špeciálne merania okolo reaktora. „Je to pozícia palivových tyčí, sú to chemické merania, konkrétne kyseliny boritej, alebo vibračný monitoring systému,“ definuje zase niektoré z viacerých častí prác Peter Spilý za PPA Energo.

Ďalšie dôležité správy