Založ si blog

Ako to pučalo v RTVS alebo Tromfy do rúk koalície

Predpokladám, že dobrému je všetko dobré a zlému opačne. Platí to aj o zaujímavých nuansách v prípade jazykových zvláštností. Vedel by o tom rozprávať aj László zo Susedov, keď vyznáva najhlbšie city svojej Ildikó. Naši alebo maďarskí predkovia to neustriehli, lebo to nežné vyznanie lásky v slovenčine „trochu“ inak vyznieva v maďarčine.

No nič v zlom. Ak kolega bloger označujúci sa výrazom „ferró“ v dnešnom blogu píše, parafrázujem, že moderátorka RTVS „pučala“ ministra za Hlas SD E. Tomáša, trochu mi zatrnulo. Reláciu som nevidel, uprednostnil som Markízu a TA3 /o tom potom/, viem len z interpretácie od kamarátov, že opäť to bolo doslova núkanie tromfov do koaličných rúk. Ľudia predsa nemôžu nevidieť a citlivo nevnímať ten moderátorský marazmus. To pučanie ministra je len drobný paškvil. Hoci, ono to môže byť pre Tomáša aj vážnejšie, lebo z Krátkeho slovníka slovenského jazyka vyplýva, že sa to dá chápať aj ako „začínať sa vyvíjať, vyrastať, napr. fúzy mu pučia…“

Takže, pučia. O tom, že toto slovo v prvom páde jednotného čísla predstavuje aj násilný pokus o prevzatie vládnej moci malou skupinou, sa všeobecne vie. Kedysi uznávaný denník Smena v kontexte s kardinálom Józsefom Mindszentym /takto o rok si Maďari pripomenú 50 rokov od jeho smrti/ opisoval pohnuté osudy tohto bojovníka proti komunizmu. Rovných 15 rokov prakticky nevyšiel na svetlo sveta a tobôž na budapeštiansku ulicu. Príčina ? Smena v duchu vtedajšej ideológie to okomentovala v titulku výrazom, že kardinál má prsty v tom, čomu sa hovorilo aj kontrarevolúcia.

Len tak mimochodom, Sovieti v okupovanej Budapešti v roku 1956 vážne uvažovali, že kardinála si pôjdu vyzdvihnúť do areálu americkej ambasády. Čo by to znamenalo pre celý svet, radšej treba odháňať podobné strašidelné myšlienky, či už tie prsty, podľa Smeny, v tom puči boli alebo nie.

A už len stručne – nedeľné debaty v troch televíziách sa nevymkli obvyklému obrazu. To, čo beztrestne hlása Dírer v TA3 v povestnom prológu, je bezočivosť. Ak Markíza pozve bývalú, teraz už fyzicky a možno aj duševne odkvitnutú herečku, nech prepáči, čaká to každého, a expolitičku Vašáryovú, musí rátať s katastrofou.

Toto je urážkou ? Tak pardon. Ale označiť voličskú základňu koalície za „dedinské tetky“ a za spodinu, má byť čo ? Nestojí za komentár od tejto pozoruhodnej „dámy“, ale nevšímať si to, sa nedá. Ak však „odfajčí“ nepripraveného moderátora Kovačiča výrokom Chmelárovi, že má byť ticho a nemôže zareagovať, to je už poriadna sila. Ešteže sa toho nedožil Milan Lasica.

Ak ešte spomenieme dve opozičníčky, t. j. Bitó a Ostrihoňovú, keď sa pustili do seba ako dve rozzúrené tetky na trhu, /pardon, o tom hovorila Vášaryová, keď namiesto trhu napadla dedinu/, to je takmer úplný obraz mediálneho Titanicu v poslednom ťažení. Nesedela tam Tabák. Zjavná rozpačitosť Ondruša a Kaliňáka paralyzovala akcieschopnosť týchto prekvapených chlapov pri hasení „dievčenskej“ vojny.

Už sa len tešiť, čím nás opäť o týždeň v nedeľu ohúria z televíznych obrazoviek.

A vieme vôbec, čo chceme alebo Odpustí národ politikom ?

23.05.2024

Keď nebývate v Bratislave, ani Košiciach, či inom veľkom meste, ale na vidieku, na dedine, občas zablúdite aj do okresného mesta a ste novinár, ktorý rád zhromažďuje poznatky, na niečo prídete. Totiž, že tých respondentov nachádzajúcich sa v ambulanciách, na trhu alebo hoci aj v krčme, je zrejme oveľa viac ako tých v kaviarňach alebo inom tzv. [...]

Anežka, dones mi vody, Boh ti to vráti alebo Vysvetlím po napití

22.05.2024

Ihneď po prijatí uznesenia Národnej rady SR k atentátu na premiéra Roberta Fica sa popri opatrnom nadšení objavili aj spochybňujúce hodnotenia. Vraj, opozícia sa zľakla a preto naskočila na vlak, ktorý by mohla definitívne zmeškať. Dôležitejšie je, ako ďalej a už na druhý deň, na dnešnom rokovaní parlamentu, aj tí, čo mali ilúzie vyplývajúce z túžby po pokoji, sa [...]

Prečo je mi ľúto moderátora Bielika alebo Trpezlivo hľadajme pravdu

21.05.2024

Pred tuším 150 rokmi Mark Twain vyslovil múdrosť, že vraj čo je ťažšie, ľudí oklamať alebo ich presvedčiť, že boli oklamaní. Nedopátral som sa odpovede, aj keď svoj pohľad mám. Včera sa nedalo zaspať pri premýšľaní o Bielikovej relácii na TA3 a výsledkom je moja múdrosť. T. j. čo je ľahšie, implementovať ľuďom pravdu alebo ich presvedčiť o pravde. Dosť bolo [...]

Peter Pavel

Prezident Pavel sa zranil pri jazde na motorke. Skončil v nemocnici

23.05.2024 21:30

Jeho zranenia nie sú vážne, vyžiadajú si však krátke pozorovanie.

okamura, SPD, protest

Danko vystúpil na Okamurovej demonštrácii v Prahe. Odporcovia po nich hádzali vajíčka

23.05.2024 21:03, aktualizované: 21:38

Danko občanom Česka zaželal vládu, pre ktorú budú na prvom mieste.

Európsky parlament / Europarlament /

Je EÚ súca na radikálnu zmenu? A ako by (ne)mala vyzerať?

23.05.2024 19:00

Chceme suverénnejšie štáty so súčasným právom veta? Či silnejšiu a akcieschopnejšiu Úniu? Dokážeme sa zhodnúť na základných kontúrach fungovania EÚ? Zapojte sa do diskusie!

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

AfD stráca spojencov v Európe. Pobúrili ich výroky o SS, stranu vylúčili z frakcie v europarlamente

23.05.2024 18:35

Stranu Alternatíva pre Nemecko s okamžitou platnosťou vylúčili z frakcie v europarlamente (EP) a jej poslanci zrejme zostanú nezaradení aj po júnových voľbách do EP.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 198104x
Priemerná čítanosť článkov: 1905x

Autor blogu

Kategórie