Pracovná skupina ministerstva vnútra na ochranu mäkkých cieľov intenzívne pracuje na odporúčaniach pre bezpečnosť škôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: FB, www.facebook.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Pracovná skupina Ministerstva vnútra (MV) SR na ochranu mäkkých cieľov intenzívne pracuje na odporúčaniach pre bezpečnosť škôl. V súčasnosti sa završujú práce na manuáli pre školské zariadenia, ktorý by im čoskoro mal byť distribuovaný. Pre agentúru SITA to uviedol tlačový odbor MV SR. Rezort vnútra doplnil, že manuál nesie pracovný názov „Ako sa správať pri ozbrojenom útoku – Uteč, Skry sa, Bojuj“.

MV SR pripomenulo, že v otázke bezpečnosti škôl spolupracuje s rezortom školstva i ďalšími inštitúciami. „Práve prebieha vypĺňanie bezpečnostných dotazníkov školami, výsledky budú analyzované po ich zhromaždení začiatkom júna 2024. Aktivity zahŕňajú aj opatrenia zamerané na ochranu škôl pred útokmi, akými sme boli svedkami posledné dni, a na zlepšenie evakuačných a bezpečnostných postupov v týchto situáciách,“ uviedlo ministerstvo.

MV SR sa dlhodobo venuje preventívno-vzdelávacím aktivitám, pričom na to využíva policajných preventistov aj Informačné kancelárie pre obete trestných činov, a to po celom území Slovenska. Rezort doplnil, že ročne zrealizujú vyše 12-tisíc vzdelávacích aktivít. Tie sú zamerané na všetky vekové kategórie, medzi inými i deti a mládež.

„Tieto aktivity pokrývajú témy ako šikana, online bezpečnosť, radikalizácia, ako sa nestať obeťou trestnej činnosti, bezpečné používanie technológií, násilie, obchodovanie s ľuďmi, prevencia drogových závislostí a ďalšie,“ dodalo ministerstvo.

Pred niekoľkými dňami obdržali stovky škôl po celom Slovensku hrozby týkajúce sa bombových útokov. Polícia vzdelávacie zariadenia skontrolovala, v žiadnom z prípadov sa hrozby nepotvrdili. Zistila tiež, že v prípade hlásení o bombovej hrozbe išlo o kybernetický útok, vyšetrovanie ďalej prebieha. Národná kriminálna agentúra prípad vyšetruje ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, páchateľovi hrozí 20 až 25 rokov za mrežami, prípadne môže dostať i doživotie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRNAKA Národná kriminálna agentúra