Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Dôvera švajčiarskych spotrebiteľov v ekonomiku sa v apríli nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index spotrebiteľskej dôvery sa v apríli znížil len veľmi mierne, takmer zanedbateľne, na -38,1 bodu z marcového osemmesačného maxima -38 bodov.

Zürich 13. mája (TASR) - Švajčiarskym spotrebiteľom sa v apríli takmer nezmenila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla len veľmi mierne. Ukázal to v pondelok prieskum Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti (SECO). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index spotrebiteľskej dôvery sa v apríli znížil len veľmi mierne, takmer zanedbateľne, na -38,1 bodu z marcového osemmesačného maxima -38 bodov. Index spotrebiteľskej dôvery pritom zostal pod dlhodobým priemerom, aj keď prekonal odhady analytikov, ktorí odhadovali, že klesne na -40 bodov.

Spomedzi štyroch hlavných zložiek indexu sa v apríli zlepšili očakávania spotrebiteľov, čo sa týka vývoja celkovej ekonomickej situácie v nasledujúcich 12 mesiacoch, pričom zodpovedajúci index vzrástol na -21,2 bodu z -24,3 bodu v marci.

Domácnosti však boli zároveň pesimistickejšie, pokiaľ ide o ich vlastnú finančnú situáciu. Príslušný čiastkový index totiž klesol na -36,2 z -35,1 bodu v marci. A zhoršilo sa aj hodnotenie minulej finančnej situácie (na -57,6 z -53,4 bodu), ako aj ochota domácností nakupovať drahšie položky (na -37,2 z -36,4 bodu).