Už vyše troch rokov je pre speváčku a skladateľku Celeste Buckingham (29) domovom Madeira. Slnkom zaliate súostrovie v Atlantickom oceáne jej prinieslo tiež množstvo tvorivých impulzov. Jeden z nich pretavila aj do aktuálnej novinky – remixu skladby Drive.

V centre pozornosti je od čias svojho účinkovania v speváckej súťaži, v tom období mala iba pätnásť rokov. Dnes, s odstupom viac než jednej dekády, je vyzretou ženou, umelkyňou a pre mnohých vzorom. Záujem o jej tvorbu a autentické skladby neutícha ani po tom, ako pred časom prekvapivo zmenila adresu a na Slovensko, kde kedysi rozbehla svoju úspešnú kariéru, sa vracia sporadickejšie, než by si zrejme jej fanúšikovia želali. Aj pre nich má však Celeste dobrú správu. Okrem remixu skladby Drive, ktorá pochádza z albumu Life a nesie v sebe rukopis jej dvorného spolupracovníka a producenta Matěja Vávru, sa bude značná časť speváčkinho hudobného leta odohrávať na Slovensku.

Plná inšpirácie
Veľmi sa teším z kreatívneho obdobia, ktoré prežívam, veď jeho výsledkom je hneď niekoľko nových piesní, vrátane aktuálneho remixu Drive. Pri tvorbe videoklipu k nemu som si navyše splnila všetky doposiaľ nenaplnené sci-fi vízie,“ teší sa Celeste a dodáva: „Moji priaznivci ma dobre poznajú a vedia, že každou novou pesničkou a videoklipom sa snažím posúvať vpred, prekvapiť, priniesť čosi nové.

Preč z toxického vzťahu
Novinku Drive Celeste opisuje ako modernejšiu a tanečnú skladbu, zaujímavo mixnutú elektronickou hudbou. „Dominuje v nej myšlienka, že tak, ako do vzťahu idú dvaja ľudia, tak by sa v tej istej miere mali oň aj starať. Častokrát som sa vo svojom okolí stretla s názorom, že žena je tá hysterická, tá viac vinná za rozchod, a hnevá ma to. Piesňou chcem vyslať signál mužom, že my ženy síce nie sme dokonalé a robíme chyby, ale vy tiež.

Inšpirovaná sci-fi
Touto cestou chcem poďakovať kolegom z Ruka hore, pretože iba vďaka nim som natrafila na skvelého producenta a DJ-a s umeleckým menom Ruhde. Oni nás prepojili a tento talentovaný chalan dal skladbu do podoby, v akej ju môžete počuť, a s ktorou som maximálne stotožnená,“ teší sa z nedávnej spolupráce jedna z našich najznámejších speváčok.

O podobe videoklipu mala Celeste vopred jasnú predstavu. Chcela do neho zakomponovať množstvo ikonických momentov z jej obľúbených sci-fi filmov a seriálov, čo sa aj podarilo. Za všetky spomeňme thriller Tron, ktorý je zároveň jednou z hlavných vizuálnych inšpirácií spomínaného videoklipu. Ďalšou motivujúcou snímkou je Squid Game a nemožno zabudnúť ani na legendárny Matrix. „Veľká vďaka patrí režisérovi Pierrovi Lexisovi, ktorý do videoklipu pridal všetky podstatné prvky, obrazy, lokácie - do detailov korešpondujúce s mojimi predstavami. Nenahraditeľnou súčasťou celého tvorivého procesu bol Tomáš Tomšík, ktorému vďačím za veľa, nielen za výslednú podobu klipu.“

Skúsenosť s režisérom mala speváčka už z videoklipu ku skladbe Venuša, takže vedela, že „sci-fi výzvu“ režisér zvládne. „Vždy sme robili len jednu-dve 3D scény do videoklipu. Tentokrát to bolo inak, pretože sme spravili úplne celý videoklip v 3D a takisto je to môj úplne prvý takýto videoklip,“ hovorí Pierre Lexis a dodáva: „Úplne na začiatku som si pozrel nejaké ukážky a aj celý film Tron. Potom už som začal uvažovať akoby to celé mohlo vyzerať, kde by mohla Celeste stáť a napísal som scenár. Následne som urobil mesto.“ Zaujímavosťou je aj to, že speváčka chcela byť vo videoklipe na motorke, čo odzrkadľuje text. „Do toho sme ešte vložili tanečníka Nora Grofčíka. Stačil nám jediný tanečník, lebo sme vedeli, že ho môžeme naduplikovať. Výsledok je taký, akoby tam boli štyria tanečníci a ona,“ dopĺňa režisér.

Koncertné leto
Ako to už býva u Celeste Buckingham zvykom, aj tento rok strávi hneď niekoľko týždňov na Slovensku, aby tu odprezentovala nielen hudobné novinky, vrátane jej dlhoočakávaného iránskeho singla, no v rámci letných koncertov sa opakovane spojí so svojou domovskou formáciou King Shaolin. Na ich adresu nešetrí chválou: „Som na nich hrdá a celkovo vďačná, že som pri práci mohla spoznať aj takýchto nesmierne šikovných a nadaných ľudí, ktorí sa neboja tvrdej driny, makajú, makajú a makajú. Nesmierne ma ako umelkyňu obohacujú a vystupovanie po ich boku je pre mňa vždy obrovským zážitkom.

Celeste je tiež ambasádorkou blížiaceho sa remeselného festivalu v Kežmarku a k jej najväčším hudobným highlightom tohto roka patrí nepochybne festival STARMUS. Ten odštartuje v nedeľu 12. mája otváracím koncertom, pričom v tento deň na ňom vystúpi priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a na pódiu sa k nemu ako hosť pripojí Brian May, legendárny gitarista skupiny Queen. Návštevníci si počas piatich dní trvania festivalu užijú vystúpenia miestnych aj medzinárodných umelcov, vrátane Celeste Buckingham.