Už tento rok má na texaské cesty vyraziť prvý samoriadiaci kamión. Odborníci na dopravu očakávajú po kladných testoch príchod revolúcie v logistike. Kedy sa táto revolúcia dostane aj na Slovensko a koľko bude vlastne stáť, je zatiaľ hudbou budúcnosti. Isté je, že to nebude lacná záležitosť.

Vážne morálne dilemy

V Kalifornií si môže cestujúci cez príslušnú aplikáciu objednať taxík, ktorý ho odvezie bez vodiča na miesto, ktoré si zvolí. Auto dokáže jazdiť dokonca v hustej premávke a klient môže zozadu pozorovať samostatne sa krútiaci volant.

Prvý autonómny taxík predstavili v slnečnom americkom štáte už v roku 2022 hneď po tom, čo to miestna legislatíva umožnila. Zatiaľ čo niektorí si nevedia autonómne taxíky vynachváliť a cestovanie v nich považujú za veľký zážitok, iní proti nim protestujú.

„Potrebujeme mať dohľad a kontrolu. A okrem toho my v Kalifornii nie sme pokusné králiky,“ upozorňuje zakladateľ Aliancie pre nezávislých pracovníkov Edward Escobar. Podobné obavy má s autonómnymi vozidlami aj český minister dopravy Martin Kupka.

„Kto ponesie zodpovednosť za prípadnú nehodu, ak vo vozidle nebude vodič? Akým spôsobom vysporiadať celý rad vážnych etických otázok? Je jasné, že technológia je v tomto smere ďalej, než sú právne podmienky,“ upozorňuje.

New Smart Vision EQ
Zdroj: Smart

Otázky súvisiace s haváriami

S príchodom novej éry v doprave sa odborníci musia vysporiadať aj s morálnou dilemou. Akademici a výskumníci sa napríklad už roky venujú otázkam súvisiacim s krízovými situáciami.

Dôležité je vedieť, čo sa stane, ak sa už nebude dať zabrániť stretu auta či nákladného vozidla s chodcami. Namieste sú otázky, či má auto rozpoznávať deti od dospelých a podľa toho zmeniť smer, a ako vlastne nastaviť algoritmy pri možnej čelnej zrážke.

Vedci riešia dokonca ďalšiu vážnu dilemu: má auto prudko vybočiť z cesty a prípadne ohroziť chodcov či cyklistov, alebo má len brzdiť a čelnú zrážku zmierniť? Treba brať ohľad prioritne na pasažierov, alebo na chodcov či cyklistov, ktorí sú potenciálne zraniteľnejší? Na tieto otázky odborníci ešte odpovede nenašli.

Éra autonómnych áut môže prinášať aj sociálne problémy, napríklad v podobe vyššej konzumácie alkoholu. V jednej zahraničnej štúdií 37 percent respondentov uviedlo, že keby mali k dispozícii autonómne auto, dopriali by si viac alkoholu ako zvyčajne.

Kamión firmy Inceptio
Zdroj: en.inceptio.ai

Kamióny ako zo sci-fi filmu

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa