Pokiaľ sa rozhodnete schudnúť, skúste jesť menej tukov a sacharidov, zamerajte sa na kvalitné bielkoviny a dostatok zeleniny i ovocia. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Pätica tipov, ako sa jednoducho dopracovať k vysnívanej postave

13.05.2024, 12:22
  • Vydať viac energie, než prijmete, poskladať si správne jedálniček a hýbať sa, to je alfou a omegou chudnutia, bez toho to jednoducho nepôjde.
  • A aby to šlo ešte lepšie, môžete si na pomoc prizvať bylinky. Pár tipov by sme mali.
  • O aké ide, sa dozviete v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz

Keď chcete zhodiť nejaké to kilo navyše, najťažšie je urobiť prvý krok. Ani Rím však nepostavili za deň. Začnite preto pomaly a vytrvajte, to je kľúč k štíhlejšej a zdravšej postave, ktorá vám stabilne vydrží. Pokiaľ sa budete snažiť každý deň jesť o trochu zdravšie a o trochu viac sa hýbať, vaše telo sa tomu prispôsobí. Ako teda zdravo a udržateľne na zhadzovanie kíl?  

Kalorický deficit je základ  

Jedlo je palivo, získavate z neho energiu. Ak prijmete viac energie, než vaše telo spáli, priberáte. Keď prijmete menej, než potrebujete, vezme si organizmus chýbajúcu energiu z tukových zásob a vy chudnete. Kalórie dovnútra, kalórie von a výsledný rozdiel sa prejaví na vašej váhe, či už priberaním, alebo chudnutím.

Také ľahké je to však len na prvý pohľad – každé telo je iné a potrebuje iné množstvo tohto „paliva“. Záleží aj na pohlaví, veku, aktivite aj hmotnosti. Pre znalosť potrebného denného príjmu môžete skúsiť použiť orientačné výpočty z niektorej z internetových kalkulačiek alebo si nechať poradiť od výživového špecialistu.

Tiež môžete jednoducho pozorovať, ako vaše telo reaguje. Ak sa váha dlhodobo drží na mieste, je potrebné dostať sa do tzv. kalorického deficitu - budete musieť menej jesť alebo zaradiť viac pohybu.

Zostavte si správny jedálniček

Menej jesť a viac sa hýbať je základná poučka a najľahšia rada, ako schudnúť. Zdravý jedálniček musí byť vyvážený a pestrý, mal by obsahovať dostatočný podiel bielkovín, kvalitných sacharidov, zdravých tukov a vlákniny. So správne zostaveným jedálničkom sa budete cítiť dobre a nebude vás toľko trápiť hlad ani chuť na maškrtenie, čo býva počas kalorického deficitu pomerne časté.  

Pokiaľ sa rozhodnete schudnúť, skúste jesť menej tukov a sacharidov a zamerajte sa na kvalitné bielkoviny a dostatok zeleniny i ovocia, ktoré nemajú toľko kalórií a lepšie vás zasýtia. 

Dodajte telu vlákninu 

Drvivá väčšina našincov má málo vlákniny, priemerný obyvateľ Česka napríklad denne prijme asi len polovicu odporúčanej dávky, vláknina je pritom nesmierne dôležitá. Nielenže sa vďaka nej budete cítiť sýtejší, ale aj pomáha „čistiť“ organizmus.

Nájdete ju v zelenine, ovocí či v strukovinách. Dobrým spôsobom, ako dostať do tela viac tejto živiny, je aj psyllium – vyvoláva pocit sýtosti a pomáha (nielen) s chudnutím. Pokiaľ viete, že nezjete dosť vlákniny v rámci bežnej stravy, psyllium je ideálnou voľbou. 

S pohybom to bude jednoduchšie 

Pohyb a zdravie idú ruka v ruke. Síce môžete schudnúť bez toho, aby ste sa hýbali, keď sa budete poctivo držať kalorického deficitu, ale ak pridáte nejaký pohyb, spálite viac energie a o to väčšie množstvo jedla potom môžete počas dňa zjesť a netrápiť sa hladom. 

Pohyb má aj množstvo ďalších benefitov, okrem toho, že pomáha pri chudnutí, vám zaistí pokojnejší spánok, zdravšie srdce a lepšiu kondíciu. Každá aktivita navyše sa počíta, skúste napríklad častejšie chodiť. Na to, aby ste spaľovali kalórie, mali príjemnejšiu náladu a lepšie zaspávali, si stačí vyraziť denne na krátku 30-minútovú prechádzku svižnejším krokom. 

Doplnky stravy voľte múdro 

Bolo by krásne, keby bežne dostupné doplnky stravy dokázali chudnúť za vás. Bohužiaľ to tak nefunguje. Ak sa rozhodnete zhodiť nejaké to kilo, budete musieť začať od seba. Môžu vám však pomôcť skrotiť neodbytné chute na sladké alebo zmierniť pocit hladu.  

Ideálnymi pomocníkmi sú v tejto oblasti bylinky. Napríklad garcínia účinne znižuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a podporuje spaľovanie tukov. Zelený čaj stimuluje metabolizmus a zaháňa pocit hladu. Ďalej je užitočná aj spirulina, sladkovodná riasa, ktorá povzbudzuje činnosť metabolizmu, napomáha obmedzovať hlad a znižuje chuť na sladké. 

01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cvičiť ráno alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie dôležitú úlohu, tvrdí rozsiahla štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 04 - Modified: 2024-01-14 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 02 - Modified: 2024-05-07 08:58:58 - Feat.: - Title: Štúdia zistila, aký prerušovaný pôst by mohol byť najúčinnejší 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 05 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. máj 2024 12:22