V ankete TREND Barometer sme sa pýtali respondentov, či by mal štát viac podporovať slovenských potravinárov národnými dotáciami. Elektronicky hlasovalo medzi štvrtkom 9. mája 2024 a pondelkom 13. mája 2024 celkovo 45 vybraných osobností slovenskej ekonomiky.

Určite áno, mali by dostávať viac štátnej podpory, ale aj prostriedkov z eurofondov

Mikuláš Gazda, predseda predstavenstva, Agendy
Tejto vláde vyhovuje, keď sú veľkí a malí potravinári aj farmári nejednotní a hnevajú sa na Brusel. Máme v pomere k príjmom najdrahšie potraviny. Volebný sľub nesplnený. Za nevyplácanie dotácií a byrokratickú záťaž nemôže EÚ, európske pravidlá sme si „vylepšili“ sami.

Erik Maxin, zakladateľ, Maxin´s Group
Nepochybne je potrebné podporiť finančne poddimenzovaný potravinársky priemysel, a to ako malé, tak aj stredné a veľké podniky. V druhom rade diverzifikikáciu poľnohospodárskej výroby, na podporu špecializovanej rastlinnej a živočíšnej výroby. Základom všetkého je vyššia finančná pomoc zo strany štátu. Nie je predsa možné vyrábať na hranici rentability pri zahraničnej konkurencii, ktorej výrobky ich materské krajiny štedro dotujú rôznymi podporami, štátnymi pomocami a aj skrytými dotáciami.

Peter Paška, CEO, Proact People Slovensko
K potravinárom, samozrejme, treba zaratávať okrem spracovateľov aj prvovýrobu. Aj u poľnohospodárov, aj u spracovateľov potravín treba odstrániť diskrimináciu pretrvávajúcu v dotáciách oproti zakladateľským krajinám Európskej únie, máme ich nižšie dokonca aj oproti krajinám zo strednej a východnej Európy. A to osobne vnímam, ako do neba volajúcu nehoráznosť…

Stanislav Verešvársky, managing director a výkonný riaditeľ, DanubiaTel
Je to predsa obvyklá prax, že jednotlivé krajiny cielene, ale čo najkorektnejšie a bez deformácií trhu, podporujú vlastnú produkciu. A, samozrejme, dobrým dôvodom je aj potravinová bezpečnosť a sebestačnosť v najdôležitejších plodinách a produktoch.

Dennis Fino, CEO, Barney Studio
Je to bežné v zahraničí, v iných európskych krajinách, tak prečo by nemalo u nás? Rozhodne som za.

Václav Faltus, CEO, zlatezrnko.sk
Podpora potravinárov áno, aby štát podporil lokálne hospodárstvo, aby boli konkurencieschopnými voči zahraničným výrobcom, pre zabezpečenie potravinovej suverenity a zníženiu uhlíkovej stopy pri dovoze potravín.

Jozef Bojčík, konateľ, Medi Cool

Miloš Vašek, generálny riaditeľ, Dexis Slovakia

Anton Šnegoň, konateľ, Battal

Skôr áno, ale za prísnych podmienok, ktoré musia splniť

Zuzana Kubíková, expertka na ESG, head of management consulting, RSM SK
Skôr áno, ale nie viac, ako podnikateľov v iných sektoroch. Hodnota technologického dlhu sa podľa potravinárov pohybuje na úrovni jednej miliardy eur, pričom problémom nie sú len chýbajúce inovácie, ale aj nedostatočná kapacita spracovateľského priemyslu. Produkty prvovýroby potom vyvážame za hranice, odkiaľ sa k nám vracajú spracované potraviny. Najväčšia pridaná hodnota z vypestovaných a odchovaných komodít tak vzniká a zostáva za hranicami. To by sa malo zmeniť.

Karol Ponesz, Country Manager Slovakia, Mattoni 1873
Je to pomerne zložitá otázka, pretože si to vyžaduje zvážiť viacero aspektov. Aby to fungovalo, tak treba byť pomerne citlivý v nastavení parametrov, aby sa neurobilo viac škôd ako osohu. Napríklad, ak by sa na jednej strane mala výrazne znižovať konkurencieschopnosť oproti krajinám, kde je výrazne vyššia podpora, tak by takáto bola pomoc v zrejme poriadku. Na strane druhej to paradoxne môže škodiť, pretože sa deformuje trh a mnohé subjekty si môžu na takúto formu pomoci zvyknúť.

Adriana Škriniarová, spoluzakladateľka Agapé Senior Park
Určite nie na úkor iných podnikateľov. Štát by však mohol napríklad prioritne nakupovať slovenské agropotravinárske výrobky na priamy konzum pre verejnú a štátnu správu, aj keď problémom môže byť vyššia cena. Veľkou slabinou nášho potravinárstva je, že nedokážeme spracovať ani to, čoho máme doma dostatok. Chýbajú investície do inovácií. Rozumné projekty v tomto smere by mal štát určite podporiť.

Martin Sukupčák, konateľ, BCI-S&T
Ale určite nie podľa kritéria straníckej príslušnosti a na základe všimného pre štátneho zamestnanca, ktorý to odsúhlasí.

Ivan Štefina, CEO, Repetito, 3peaks
Podpora by mohla chrániť domáci potravinársky priemysel, zvýšiť potravinovú bezpečnosť a podporiť lokálnu ekonomiku. Na druhej strane, dotácie by mohli zvýšiť bremeno pre daňových poplatníkov, deformovať trh a viesť k konfliktom s pravidlami EÚ o štátnych dotáciách. Rozhodnutie by malo zvážiť dlhodobé ciele a zapojiť do diskusie široké spektrum zainteresovaných strán.

Robert Spišák, predseda predstavenstva, AZC

Ivan Harant, konateľ, MIP

Ondrej Laciak, riadiaci partner, Laciak & Co.

Štefan Mácsadi, predseda, COOP Jednota Nové Zámky

Skôr nie, štát by mal na nich viac pamätať pri eurofondoch

Lukáš Kmenta, country manažér, HBS pre CZ a SK
Dotácie celkovo krivia trh a robia prostredie menej transparentné. Bohužiaľ, problém je už v európskej schéme dotácií, takže národné dotácie len viac roztáčajú špirálu, z ktorej nie je cesta von. V extréme to znamená, že niektoré dotácie umelo držia pri živote inak nie konkurencie schopné podniky, ktoré by v bežnom trhovom prostredí neobstáli. Tieto prostriedky by šli určite využiť zmysluplnejšie.

Daniel Gašpar, Managing Partner, Crowdberry
Všetky priame podpory v zásade krivia trh a umožňujú predĺženie života zombie firiem a výrobcov. Štát musí zabezpečiť infraštruktúru a férovú súťaž, hlavne obmedziť extrémnu trhovú silu reťazcov, ktorí ju zneužívajú. A naučiť a motivovať obyvateľstvo platiť za kvalitné domáce potraviny.

Stanislav Kučírek, predseda, Slovensko-poľská obchodná komora

Peter Markovič, dekan, Fakulta podnikového manažmentu EU v Bratislave

Marko Šarmír, managing partner, RecruitMen & Developium Group

Miroslava Michalíková, výkonná riaditeľka, Produkcia

Pavel Nechala, advokát, Nechala and partners

Určite nie, peniaze majú smerovať do poľnohospodárstva a prvovýroby

Mojmír Vedej, predseda predstavenstva a vedúci organizačnej zložky pre Slovensko, Premium Poisťovňa
Nie. Deformácia trhu.

Rudolf Lukačka, konateľ, Relas

Miroslav Adamiš, riaditeľ, generálne riaditeľstvo pre preklad, Európska komisia

Branislav Rentka, CEO, m:zone

Drahoslava Kovárová, konateľka, VerbaLex

Iné/Nevyjadrujem sa

Jan Rollo, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva, Prima banka Slovensko
Dotácie v celej EÚ je potrebné zrušiť alebo aspoň zásadne obmedziť. Masívne prerozdeľovanie zneužívajú politici na upevňovanie moci a prináša len nespravodlivosť, narušovanie štandardného podnikateľského prostredia a korupciu.

Peter Halász, konateľ, Jaga Group
Akákoľvek subvencia deformuje trhové prostredie. Som za zrušenie všetkých dotácií v celom reťazci od poľnohospodárskej prvovýroby až po pulty potravín. V celej EÚ, od Rovaniemi po Sevillu a od Lisabonu po Tallinn.

Tomáš Lysina, partner, L/R/P advokáti
Podpora slovenských potravinárov môže mať veľmi pozitívny vplyv na ekonomiku a potravinovú bezpečnosť Slovenska. Podstatné je, aby dotácie neboli len krátkodobým riešením, ale prispievali k trvalo udržateľnému rozvoju a inováciám v tomto odvetví. Z právneho hľadiska je dôležité zabezpečiť, aby dotácie boli v súlade s platnými právnymi predpismi a pravidlami EÚ týkajúcimi sa štátnej pomoci.

Dušan Ďurík, advokát, Škubla & Partneri
Vždy, keď počujem slovo dotácie, znervózniem, lebo je mi jasné, že ide znova o tú známu hru na skryté (a možno ani nie veľmi skryté) zdanenie všetkých v prospech určitej konkrétnej skupiny, ktorá na to v konečnom dôsledku, ako súčasť zle riadenej spoločnosti, napokon tiež doplatí. To je, žiaľ, tak, že, kto fungovaniu ekonomiky veľmi nerozumie (alebo je príliš lenivý, aby premýšľal), ten robí to, čo je najjednoduchšie a nevyžaduje si veľkú intelektuálnu námahu: zdaňuje a rozdáva. K tomu sa mi žiada odkaz na pána, ktorý (kým žil) proti takejto praxi hlasno brojil (pričom to bolo/je súčasne nielen poučné, ale aj zábavné čítanie): Frédéric Bastiat.

Igor Hornák, predseda predstavenstva, Factory 4 Solutions
Určite nie. Všetky dotácia a štátne podpory len presúvajú peniaze z jedného vrecka do druhého. Európske poľnohospodárstvo stojí na úplne pomýlených základoch dotácií a regulácií, ktoré poškodzujú spotrebiteľov.

Martin Kultan, generálny riaditeľ, Dôvera zdravotná poisťovňa
Dotácie vždy krivia systém. Vždy a všade. Radšej nech štát odstraňuje polená spod nôh (ktoré sám nahádzal).

Róbert Kopál, riaditeľ, Asociácia obchodníkov s cennými papiermi
Dotácie deformujú voľný trh a to ani nehovoriac o ich účelovom a neefektívnom prerozdelovaní.

Tomáš Osuský, generálny riaditeľ, Hollen

Ján Ondruš, CEO, G. Lehnert

Ďalšie dôležité správy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie k porušeniam ústavného práva sudcov 24. apríla 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
Neprehliadnite

TREND Barometer: Dá sa realizovať Ficov nápad znížiť počet štátnych úradníkov o 30 percent?