Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Fico: Vláda má v stredu rozhodnúť o výstavbe nového jadrového bloku

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Správu aktualizujeme.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by v stredu (15. 5.) mala na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť vláda. Na pondelňajšej tlačovej konferencii na Ministerstve hospodárstva (MH) SR to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Chceme využiť existujúcu infraštruktúru atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach pretože to výrazne skracuje povoľovacie konania a výrazne to umožňuje pristúpiť k rozhodnutiam, ktoré by možno trvali dlhé roky," uviedol Fico.

Na snímke vľavo ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni na Ministerstve hospodárstva SR 13. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Dodal, že je obdobie, v ktorom je potrebné reagovať na energetické potreby. Sú tu podľa neho odhady, že v nasledujúcich 20 rokoch môže stúpnuť spotreba elektrickej energie na Slovensku až o 80 %. "Musíme rátať s tým, že niektoré bloky budú postupne dochádzať. Musíme mať zdroj, ktorý bude nielen výkonný, ale bude aj pod kontrolou štátu. To nám bude umožňovať zvládať krízové situácie," priblížil.