Na vnímaní záleží Prišiel čas odstrániť umenie otca Rupnika

National Catholic Register
National Catholic Register

Bývalý jezuitský kňaz má právo na spravodlivý proces. Jeho umenie nie.

Bývalý jezuitský kňaz má právo na spravodlivý proces. Jeho umenie nie.

National Catholic Register

National Catholic Register

Prišiel čas odstrániť umenie otca Rupnika
Mozaika Marka Rupnika v kaplnke Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Hoci je to na míle vzdialené od spravodlivosti, ktorú si tento prípad vyžaduje, škandál otca Marka Rupnika už dosiahol hranicu, keď je potrebné podniknúť konkrétne kroky na odstránenie všadeprítomných mozaík tohto hanebného umelca z verejného priestoru.

Samozrejme, ľahšie sa to povie, ako urobí. Ide však najmä o logistiku, ktorá zahŕňa mechaniku potrebnú na rozobratie jeho diel, zabezpečenie ich náhrady niečím lepším a získanie finančných prostriedkov potrebných na realizáciu týchto činností.

Môže to trvať roky. Môže to byť nákladné. Určite to bude náročné. Ale čím skôr sa tento proces začne, tým lepšie.

Nie je to účelné podľahnutie obrazoborectvu alebo „cancel culture“, hoci súd verejnej mienky ho už odsúdil za sexuálnu, duchovnú a psychologickú manipuláciu a zneužívanie viacerých rehoľných sestier pod jeho vedením.

Nie je to ani očakávanie konečného rozhodnutia súdu. Začiatkom apríla sa objavila správa, že vatikánskym vyšetrovateľom bolo postúpených ďalších päť sťažností. Stále nepoznáme všetky fakty a nevieme, aký právny osud čaká bývalého jezuitu. Podstatné je toto: otec Rupnik má právo na spravodlivý proces. Jeho umenie nie.

Nikde nie je napísané, že umelecké diela musia zostať vystavené, kým súd nevynesie rozsudok o vine. Na cítení záleží. Na vnímaní záleží. To je jediné vysvetlenie, ktoré je nateraz potrebné. Otec Rupnik to ako umelec určite dokáže oceniť. Väčšie umelecké talenty znášali oveľa horšie veci.

Mnohí klienti otca Rupnika po celom svete, vrátane lurdskej svätyne vo Francúzsku, národnej svätyne svätého Jána Pavla II. vo Washingtone, D. C., a dokonca aj samotného Vatikánu, nedlžia jeho umeniu vôbec nič  ̶  dokonca ani prezumpciu neviny. Jeho charakteristické mozaiky boli objednané s určitým cieľom: pozdvihnúť mysle a srdcia k Bohu. Tento cieľ už nie sú schopné (ak vôbec niekedy boli) dosiahnuť.

Tie dlhé tváre a čierne oči teraz upriamujú naše mysle a srdcia inam a vyvolávajú škandál. Akákoľvek krása a zbožnosť, ktorú kedysi mali, sa stratila; obvinení proti otcovi Rupnikovi je príliš veľa a sú príliš temné. Ak sa čo i len jedno z týchto tvrdení dokáže, rany, ktoré jeho obeť utrpí, budú také hlboké, že sa na tejto strane neba možno nikdy úplne nezahoja.

Ale biela stena a čerstvý náter by boli symbolickým posolstvom, že vďaka Božej milosti jedného dňa uskutočníme veľké zasľúbenie: „Zotrie im z očí každú slzu... ,Hľa, všetko robím nové‘“ (Zjv 21, 5).

Pôvodný článok: It’s Time to Remove Father Rupnik’s Art

© 2024 EWTN News, Inc. Reprinted with permission from the National Catholic Register – www.ncregister.com. Preložila Terézia Sedláková.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.