Európska komisia naďalej plánuje žalobu proti americkej technologickej spoločnosti Microsoft za narušenie pravidiel hospodárskej súťaže. Uvádzajú to zdroje denníka Financial Times (FT). Konkrétne sa podľa nich komisia chce zamerať na videokonferenčný a komunikačný softvér Teams.

Konanie proti najhodnotnejšej technologickej spoločnosti na svete pokračuje už niekoľko rokov. Zhruba pred mesiacom Microsoft ponúkol ústupky a oznámil, že v budúcnosti bude ponúkať Teams a balík programov Microsoft Office samostatne po celom svete. Spoločnosť riadená generálnym riaditeľom Satyom Nadellom tak chcela predísť postihu zo strany EÚ. Podľa denníka Financial Times to však Bruselu zrejme nestačí. Európska komisia chce proti Microsoftu v záujme ochrany hospodárskej súťaže ešte podniknúť ďalšie kroky.

Zo správy zatiaľ nie je jasné, kedy presne EÚ postup oznámi, ale mohlo by to byť až o niekoľko týždňov. Konkurenti Microsoftu sa tento týždeň majú stretnúť so zástupcami komisie, aby o prípade diskutovali. Konanie voči Microsoftu vo veci Teams pôvodne začalo v roku 2020 po sťažnosti konkurenčnej spoločnosti Slack.

V prípade, že EÚ skutočne firme vymeria pokutu za porušenie hospodárskej súťaže, sú pre Microsoft v stávke značné sumy. Podľa európskej legislatívy je možné uložiť sankcie vo výške až desatiny ročného celosvetového obratu. Microsoft mal v roku 2023 obrat takmer 230 miliárd amerických dolárov.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Microsoft plánuje v USA moderné dátové centrum za vyše tri miliardy dolárov