Pre bombovú hrozbu uzavreli Vazovovu ulicu v Bratislave, prípad si prebrala NAKA

Prípad bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou (STU) na Vazovovej ulici v Bratislave si prevzala Národná kriminálna agentúra (NAKA).

13.05.2024 10:42 , aktualizované: 17:05
polícia bratislava Foto:
Policajti preverujú hrozbu na STU.
debata (13)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou (STU) trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

„Vec vyšetruje ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie,“ spresnila polícia na sociálnej sieti.

Po nahlásení výhražného e-mailu vyslal Policajný zbor okamžite na miesto svoje zložky. Pyrotechnici a psovodi so špeciálne vycvičenými psami školu podrobne prehľadali. „Zaistili sme digitálne stopy, ktoré sú podrobené dôkladnej analýze. Aj v tomto prípade spolupracujú viaceré útvary polície, odbor počítačovej kriminality, aj domáci a zahraničí partneri,“ priblížili policajti.

„Aktuálne pyrotechnici a psovodi so špeciálne vycvičenými psami objekt podrobne prehľadávajú,“ dodala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru. Podotkla, že o vývoji situácie budú verejnosť priebežne informovať.

Šimečka aj Gröhling vyzývajú Fica, aby zvolal bezpečnostnú radu

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko a strany Sloboda a Solidarita a Za ľudí vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby okamžite zvolal Bezpečnostnú radu Slovenskej republiky v súvislosti s hrozbami bombových útokov na školách. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zdôrazňuje, že takéto hrozby sú absolútne neakceptovateľné. „Tento pokračujúci jav sa nedá nazvať inak ako terorizmus a vláda by mala okamžite zasiahnuť. Robert Fico veľa rozpráva o mieri, bezpečnostné rady necháva zvolať vždy, keď mu to vyhovuje – dlažobné kocky po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, neznámy Tadžik tesne pred voľbami, ale keď treba zabezpečiť pokoj pre tisícky detí na Slovensku, k činu sa veľmi nemá,“ uviedol na sociálnej sieti a dodal, že naše deti a ich učitelia si zaslúžia bezpečné prostredie.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling upozornil na to, že dnes vyhrážky bombovými útokmi pokračovali na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, ktorú museli evakuovať. „Teraz mi povedzte, čo robí vláda a čo robí premiér. Ja ho žiadam, aby zvolal bezpečnostnú radu, aby sa tam postavil a aby sa tam postavil minister vnútra, minister školstva a reálne povedali, aká je situácia,“ povedal dnes v Rádiu Expres. Vláda by podľa neho mala čím skôr informovať verejnosť, školy, učiteľov aj rodičov. Dodal, že mnohé školy museli vyhadzovať obedy, keďže žiaci boli evakuovaní.

Zároveň pripomenul, že vláda nedávno urobila „divadlo“ v súvislosti s migrantmi, ktoré stálo milión eur, no teraz je, paradoxne, ticho. „Robili si tam videá, chytili nula migrantov a potom tu je ohrozenie našich najmenších, 1 500 základných škôl, vysoká škola – a všetci sú ticho. Nechali štátnu tajomníčku Luciu Kurilovskú, aby povedala, že všetko je v poriadku a že osem pyrotechnikov na celom Slovensku pozrelo tie školy,“ povedal exminister školstva Gröhling a dodal, že je presvedčený, že bombové vyhrážky, ktoré prišli z ruských e-mailov, sú súčasťou ruskej hybridnej vojny na území Európy. Naznačil, že bezpečnostná hrozba existuje aj v súvislosti s jeho osobou, no nechcel to bližšie špecifikovať. „Teraz sme mali jedno stretnutie ohľadom mojej bezpečnosti, tak uvidíme, ako to dopadne,“ povedal.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová poukazuje na to, že minulý týždeň sa vláda vyjadrila, že má vyhrážky bombovými útokmi na školy pod kontrolou, no hrozby pokračujú aj dnes. „Nikdy predtým nebola takto ohrozená bezpečnosť ľudí na Slovensku, keďže hromadným vyhrážkam bombovými útokmi čelia súdy, firmy, škôlky, školy a najnovšie aj vysoké školy. Robert Fico mal už minulý týždeň zvolať Bezpečnostnú radu SR, veď ide o bezpečnosť, výučbu a najmä psychickú pohodu detí a mladých ľudí na školách,“ vyhlásila. Ako ďalej dodala, keď treba zrušiť špeciálnu prokuratúru, zvýšiť si platy alebo zrušiť preplácanie zdravotnej starostlivosti na zuby – to vie vláda konať expresne, zo dňa na deň. „Keď ide o bezpečnosť detí, tak vláda nič nerobí – od ministra Richarda Rašiho, ktorý má na starosti kybernetickú bezpečnosť, cez šéfa SIS až po Roberta Fica, ktorý sa venuje veciam, ktoré sú pre Slovensko absolútne nepodstatné,“ uzavrela Remišová.

Polícia v pondelok ráno prijala oznámenie o výhražnom emaili, že v jednom z objektov STU sa nachádza bomba. Hrozba sa týka budovy rektorátu univerzity na Vazovovej ulici 5. Budova bola evakuovaná.

„E-mailová hrozba súvisiaca so Slovenskou technickou univerzitou na Vazovovej ulici prišla na viacero adries mestskej polície,“ spresnila MsP. Zasahujúci policajti na mieste usmerňujú dopravu. Zároveň žiadajú verejnosť, aby sa tejto oblasti vyhla.

Hovorca univerzity Juraj Rybanský pre TASR potvrdil, že ide o bombovú hrozbu, ktorá sa týka budovy rektorátu na Vazovovej ulici 5.

Naháňačka ako z akčného filmu. Najprv sa pobil pred barom, potom utekal pred políciou
Video
13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia SR