Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako čistiť granitový drez

Cleaning,White,Melamine,Sponge.,New,Granite,Kitchen,Sink,Black,Wash
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Sanitino

Granitové drezy sú nielen praktickým, ale aj estetickým prvkom kuchyne, ktorý vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby si zachoval svoj prirodzený lesk a odolnosť. Vďaka svojej pevnosti a odolnosti voči poškodeniu je granit obľúbenou voľbou pre kuchynské drezy. Avšak, aby granitový drez dlhodobo zostal ako nový, je dôležité venovať pozornosť správnej údržbe a čisteniu.

Denné čistenie

Na každodenné čistenie kuchynských granitových drezov stačí mäkká hubka alebo látková handrička, teplá voda a jemný čistiaci prostriedok. Po každom použití drez dôkladne opláchnite a osušte, aby ste predišli tvorbe vodných škvŕn a usadenín. Toto je obzvlášť dôležité v prípade, že zvolíte tmavší farebný odtieň drezu, na ktorom sú zaschnuté kvapky vody vidieť oveľa viac. Obľúbené sú aj biele kuchynské drezy z granitu, pri ktorých je pravidelné čistenie extrémne dôležité. Pri zanedbaní totiž môžu vznikať viditeľné škvrny od farbív. V prípade drezov je toto riziko spojené predovšetkým s „farbiacimi“ potravinami, ako je karí, kurkuma, paprika alebo dokonca kečup. Každodenná starostlivosť pomáha zachovať prirodzený vzhľad granitu a zabraňuje hromadeniu baktérií a nečistôt, ktoré by mohli povrch poškodiť.

Cleaning,The,Sink,From,The,Ceramic,Coating,Of,Artificial,Stone
Foto: Sanitino

Odstránenie škvŕn od vody

Tvrdá voda môže na granitovom dreze zanechať vodné škvrny alebo usadeniny vápnika, ktoré narúšajú jeho vzhľad. Ideálne je vzniku týchto škvŕn a usadenín predchádzať, a to usušením drezu po každom použití. Pokiaľ sa ale škvrny objavia, zbavíte sa ich ľahko pomocou dvoch ingrediencií, ktoré pravdepodobne budete mať doma. Zmes vody a bieleho vínneho octu je vynikajúcim domácim riešením na odstránenie týchto nežiaducich škvŕn. Stačí roztok naniesť na postihnuté miesto, nechať pôsobiť niekoľko minút a potom opláchnuť čistou vodou. Táto metóda je šetrná k povrchu granitu a zároveň veľmi účinná. Po opláchnutí odporúčame drez starostlivo utrieť dosucha.

Hĺbkové čistenie

Na hĺbkové čistenie sa odporúča používať špeciálne čistiace prostriedky určené priamo pre granit. Tieto produkty sú navrhnuté tak, aby rešpektovali prirodzenú štruktúru a odolnosť granitu, zatiaľ čo efektívne odstraňujú odolnejšie nečistoty. Obvykle sa jedná o čistiace spreje či pasty, ktoré môžete na povrch drezu naniesť pohodlne hubkou, chvíľu nechať pôsobiť, a nakoniec drez opláchnuť vodou. Aplikácia špeciálneho čistiaceho prostriedku raz za čas pomôže obnoviť pôvodný lesk drezu a odstrániť prípadné odolné škvrny bez toho, aby došlo k poškodeniu povrchu.

A,Closeup,Of,A,White,Sink
Foto: Sanitino

Prevencia poškodenia

Aj napriek vysokej odolnosti granitu je dôležité zabrániť priamemu kontaktu s abrazívnymi materiálmi a silnými chemikáliami. Vyvarujte sa použitiu bielidla, amoniaku alebo iných agresívnych čistiacich prostriedkov. Vplyvom týchto látok môže povrch granitového drezu zmeniť svoj vzhľad alebo sa dokonca poškriabať. Pozor si dajte aj na mechanické poškodenie drezu. Používajte prípravné dosky a dosky pri krájaní surovín, a neodkladajte na drez horúce hrnce. Granit je síce veľmi odolný a vriaca voda mu neuškodí, ale hrnce zložené zo sporáku majú oveľa vyššiu teplotu.

Správnou údržbou a čistením si váš granitový drez zachová svoju krásu a funkčnosť po mnoho rokov. Pravidelné denné čistenie, spolu s občasným hĺbkovým čistením a prevenciou priameho poškodenia zaistí, že váš drez zostane odolný a esteticky príťažlivý.

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.