ČSOB sa v prvom štvrťroku darilo, v nasledujúcom období si stanovila ešte ambicióznejšie ciele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ČSOB Banka
Tento článok pre vás načítala AI.

ČSOB dosiahla v prvých troch mesiacoch čistý zisk 23,9 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa účtovnej závierky mierny nárast o 5 %. Čisté úrokové výnosy stúpli o 5,5 % na 58,9 mil. eur.

Zisk z poplatkov a provízií sa zvýšil o 5,8 % na 19,8 mil. eur. V rámci plánov na tento rok si banka stanovila, že chce rásť vo finančných a hospodárskych výsledkoch vo všetkých kľúčových oblastiach, a to aj vďaka zvyšovaniu prevádzkovej efektívnosti.

V tempe nechcú poľaviť

V segmente retailového bankovníctva sa ČSOB bude svojou ponukou služieb a riešení snažiť o získanie nových klientov. Naďalej sa bude zameriavať na oblasť úverov spotrebiteľského financovania, úverov na bývanie a poskytovanie investičných riešení. Zintenzívnenie financovania potrieb chce zabezpečovať aj prostredníctvom firmy ČSOB Leasing.

Ako uviedol generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár, v tempe nechcú poľaviť. Naopak, je podľa neho dôležité, aby si na nasledujúce obdobie stanovili ešte ambicióznejšie ciele.

„Vzhľadom na významné investície v uplynulých rokoch a náročné procesy, je to priam nevyhnutné. Rok 2024 bude pre nás preto v znamení dvoch hlavných hesiel – rast a digitalizácia. Oba pritom idú ruka v ruke. S tým nám môžu pomôcť práve inovatívne riešenia relevantné pre zákazníkov digitálnej éry,“ povedal Kollár.

Mimoriadny bankový odvod

Banka sa taktiež chce zamerať na efektívne riadenie kapitálu a výdavkov spoločnosti. Obozretným prístupom k riadeniu rizík sleduje ČSOB svoj strednodobý cieľ, udržanie finančne zdravej a stabilnej banky. Rok 2024 bude podľa nich špecifický aj v dôsledku znovuzavedenia mimoriadneho bankového odvodu.

Samotný odvod bude mať dopad na celý bankový sektor, ale aj jeho klientov. Pre pravidlá ECB ovplyvní podľa vyjadrení banky cenotvorbu úverových produktov a zároveň zníži schopnosti bánk poskytovať úvery pre jednotlivcov aj firmy.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. V októbri 2021 sa ČSOB zlúčila s OTP Bankou, maďarská OTP Bank svoj podiel na Slovensku predala KBC Bank.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Kollár
Firmy a inštitúcie ČSOB Československá obchodná bankaČSOB Leasing