Členské štáty EÚ v pondelok definitívne schválili revíziu Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Informovalo o tom belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Nové pravidlá majú podporiť farmárov, ktorí v minulých mesiacoch protestovali v mnohých krajinách EÚ a sťažovali sa na nedostatočné zárobky, byrokraciu, rastúce náklady i zlé podmienky pri hospodárení.

Europoslanci revíziu odsúhlasili na svojom poslednom plenárnom zasadnutí v tomto legislatívnom období na konci apríla v Štrasburgu. Predpis bude teraz vyhlásený vo vestníku EÚ a nadobudne účinnosť prvým dňom po vyhlásení, a to do konca mája. Poľnohospodári budú môcť uplatňovať revidované environmentálne podmienky pre svoje žiadosti o finančnú podporu EÚ už v tomto roku, a to aj spätne.

Európska komisia v polovici marca vyhovela poľnohospodárom a navrhla zrušiť niektoré ekologické požiadavky, ktoré na nich doteraz mala v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Cieľom návrhov Európskej komisie bolo poskytnúť poľnohospodárom väčší priestor pri plnení určitých podmienok súvisiacich so životným prostredím.

Jednou z požiadaviek na farmárov je napríklad vyčleniť časť pôdy na podporu biodiverzity. Plnenie podobných podmienok bude teraz dobrovoľné. Komisia tiež navrhla oslobodiť od kontrol poľnohospodárov s menej ako desiatimi hektármi pôdy, teda dve tretiny všetkých príjemcov pomoci v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Ďalšie dôležité správy

WA 56 Madrid - Farmár sedí na streche traktora počas protestu poľnohopodárov pred budovou zastupiteľského úradu Európskej komisie (RK) v Madride v pondelok 26. februára 2024. FOTO TASR/AP 


A farmer sits atop a tractor during a protest outside the European Parliament offices in Madrid, Spain, Monday, Feb. 26, 2024. (AP Photo/Bernat Armangue)
Neprehliadnite

Eurokomisia vyhovela farmárom, nebudú musieť plniť niektoré ekologické požiadavky