Protimonopolný úrad SR (PMÚ) začal 3. mája správne konanie vo veci možnej kartelovej dohody obmedzujúcej súťaž medzi piatimi podnikateľmi v oblasti medicínskej laboratórnej diagnostiky. Informovala o tom hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

„PMÚ v rámci prešetrovania tohto prípadu vykonal neohlásené inšpekcie. Na základe vykonaného prešetrovania získal podklady a informácie nasvedčujúce tomu, že piati podnikatelia pôsobiaci v oblasti medicínskej laboratórnej diagnostiky spolupracovali pri určovaní cien, rozdelení trhu a zákazníkov, koordinovali sa vo verejnom obstarávaní a vymieňali si citlivé informácie,“ ozrejmila.

Dodala, že PMÚ v začatom správnom konaní aplikuje aj článok Zmluvy o fungovaní Európskej únie, podľa ktorého sa posudzujú dohody obmedzujúce súťaž, ktoré môžu ovplyvniť obchod medzi členskými štátmi. „Začatie správneho konania neznamená, že účastníci konania porušili súťažné pravidlá a ani neprejudikuje závery, ku ktorým môže PMÚ dospieť v rozhodnutí,“ podotkla hovorkyňa.

Protimonopolný úrad SR v novembri vykonal neohlásenú inšpekciu v podnikateľských priestoroch podnikateľov pôsobiacich na trhu dodávok a veľkodistribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok. Dôvodom boli podozrenia, že porušili pravidlá hospodárskej súťaže.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke elektrická stanica (ESt) Križovany nad Dudváhom pri príležitosti nakládky energetických zariadení, ktoré Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje svojmu ukrajinskému susedovi na obnovu energetickej infraštruktúry v stredu 3. mája 2023 v Križovanoch nad Dudváhom. FOTO TASR - Lukáš Grinaj
Neprehliadnite

Rada PMÚ potvrdila pokuty za vyše sedem miliónov eur pre firmy podnikajúce v energetike