Ministerstvo upravilo kritizovaný návrh. Dani zo sladených nápojov sa vyhnú tieto produkty

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
13.5.2024 10:29 , Aktualizované: 13.5.2024 13:30

Ministerstvo financií upraví návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Po rokovaniach so zástupcami výrobcov a predajcami zohľadní niekoľko zmien. Strana SaS odkazuje, že sa to podarilo vďaka jej tlaku.

Čo sa zmení?

Ministerstvo financií navrhuje, aby sa z návrhu vypustili sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze.

Novej dani nebudú podliehať ani výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety, proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ale ani koncentrované balené látky z lekární, ktoré majú charakter liečiva.

Minister financií Ladislav Kamenický pripomenul, že rezort bol otvorený diskusiám s odborníkmi. SaS voči tomuto návrhu spustila hromadnú pripomienku. Ministerstvo ju prizvalo na rozporové konanie, na ktorom podľa SaS prisľúbilo, že dôjde k už avizovaným zmenám. SaS hovorí, že tlak mal opäť zmysel.

Kritika

Na návrh zákona sa pred niekoľkými týždňami zniesla kritika odborníkov aj opozície. "Štát nemá spotrebiteľov a spotrebiteľky trestať, o to viac nie v čase, keď intenzívne komunikuje boj s potravinovou infláciou," tvrdí riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma.

"Žiadame o vyňatie rastlinných, ale aj jogurtových a mliečnych nápojov z predmetu dane a vyzývame na zreálnenie sadzby pre športové tuhé koncentráty, pretože ich miera zdanenia môže byť ešte vyššia než pri klasických sladených nápojoch," priblížil.

"Okrem nápojov s cukrom vláda zdaní aj práškové nápoje, ktoré neobsahujú cukor, ale sladidlo. Športovcom tak stúpne cena proteínových práškov o 4,30 eura na jeden kilogram. Ak si teda kúpia päťkilové balenie, priplatia si 26 eur aj s daňou z pridanej hodnoty (DPH)," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že ak ľudia žijú zdravo a športujú, vláda ich za tento zdravý život podľa neho trestá.

Ako dodal poslanec Národnej rady SR Marián Viskupič (SaS), MF SR podľa neho priznalo, že zdravotné benefity v prípade tohto návrhu neočakáva. "Očakáva len zvýšený príjem do štátnej kasy. Takže ušľachtilý cieľ nie je žiadny, zostal len cieľ opäť načrieť ľuďom do peňaženiek," vyhlásil.

Peniaze do rozpočtu

Zavedenie dane na sladené nealkoholické nápoje sú jedným z prvých konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií. MF odhaduje, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 85 miliónov eur, následne 117 miliónov eur v roku 2026 a 118 miliónov eur v roku 2027.

Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, navrhuje MF sadzbu dane vo výške 0,15 eura na liter.

Pozrite si reakciu strany SaS z 13. mája 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok