Len tri krajiny Európskej únie, ktoré spolu pokrývajú približne 20 percent jej rozlohy, sú domovom takmer dvoch tretín všetkých nabíjacích staníc únie. Ide o Holandsko, Francúzsko a Nemecko. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Európskym združením výrobcov automobilov (ACEA).

„Holandsko, krajina s najvyšším podielom infraštruktúry, má vyše 52-krát viac nabíjacích miest ako Rumunsko, ktoré je zhruba sedemkrát väčšie,“ zdôraznila asociácia. Medzi top päť krajín s najvyšším počtom verejných nabíjacích staníc patrí okrem spomínaného Holandska s viac ako 144-tisíc stanicami, Nemecko a Francúzsko, ktoré ich majú okolo 120-tisíc, Belgicko s asi 44-tisíc a Taliansko s približne 41-tisíc nabíjacími stanicami.

Na opačnej strane rebríčka je podľa údajov ACEA Malta, Cyprus, Lotyšsko, Estónsko a Chorvátsko. Asociácia pritom upozorňuje, že existuje významná korelácia medzi dostupnosťou verejných nabíjacích miest a predajom batériových elektrických vozidiel. „Krajiny ako Nemecko, Holandsko, Francúzsko a Belgicko, ktoré patria medzi päť najlepších z hľadiska najvyššieho počtu nabíjačiek, totiž vykazujú jedny z najväčších trhových podielov elektromobilov,“ konštatuje.

Podľa posledných údajov Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA), bolo na konci prvého štvrťroku tohto roka na Slovensku k dispozícii 2 008 verejných nabíjacích bodov v celkovo 807 lokalitách s inštalovaným výkonom viac než 95-tisíc kilowattov. Medziročne sa tak počet verejných nabíjacích bodov zvýšil o 27 percent a počet lokalít o 23 percent. Najvýraznejšie, o takmer 56 percent, narástol celkový inštalovaný výkon.

Ďalšie dôležité správy

Rýchle nabíjanie môže trvať 30 až 45 minút, a to aj pri najrýchlejšom nabíjaní elektromobilu. Tento čas nechcete strácať čítaním novín na sedadle vodiča alebo prechádzkou v opustenej priemyselnej zóne. Preto je vhodné skontrolovať okolie nabíjacej stanice.
Neprehliadnite

Združenie výrobcov automobilov upozorňuje na hroziaci nedostatok nabíjacích staníc v EÚ