Pristáli Američania na Mesiaci vo filmovom štúdiu? Experti dávajú všetko na pravú mieru

Apollo 11 je jedným z najväčších míľnikov ľudstva, no napriek tomu ho mnohí spochybňujú. Experti vysvetľujú, prečo sa pristátie na Mesiaci skutočne odohralo.

chodza po mesiaci_prvy clovek na mesiac_NASA
Zdroj: NASA, misia Apollo 11 1969 (Prvý človek na Mesiaci)

Jeden z najikonickejších momentov ľudstva je nepochybne ten, kedy prvý ľudia vystúpili na povrch Mesiaca. Slovami Neila Armstronga, išlo síce o jeden malý krok pre človeka, no obrovský krok pre ľudstvo.  

Na povrchu Mesiaca človek pristál 20. Júla 1969 a túto historickú udalosť sledovalo cez televízie celé ľudstvo. Následne na Mesiaci pristálo niekoľko ďalších misií, pričom posledná, Apollo 17, dosadla na šedivý povrch našej prirodzenej družice v roku 1972. Odvtedy ľudstvo Mesiac nenavštívilo, čo sa ale zmení vďaka programu Artemis. Aj kvôli tomuto prirodzene vznikli konšpiračné teórie, ktoré tvrdia, že sme nikdy na Mesiaci neboli a celé to bol podvrh šikovne vykonštruovaný v hollywoodskom filmovom štúdiu. 

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Je to ale naozaj tak? Tieto argumenty používajú konšpirátori na vyvrátenie pristátia na Mesiaci a experti z Royal Museums Greenwich vysvetľujú, prečo sa konšpirátori mýlia.  

Tiene na mesiaci nie sú rovnobežné 

Pristáli ľudia na Mesiaci?
Zdroj: NASA (Joseph O’Dea)

Fotografiu vyššie používajú konšpirátori ako dôkaz toho, že na Mesiaci nikto nepristál. Na našej prirodzenej družici je Slnko jediným zdrojom svetla, preto by mali byť tiene rovnobežné. Experti vysvetľujú, že tento efekt môžete vidieť kedykoľvek chcete aj na Zemi a určite ste ho videli aj vy. Postavte sa niekde pri východe alebo západe Slnka a aj vy si všimnete, že tiene dvoch objektov nie sú rovnobežné.  

“Ak sa snažíte 3D situáciu zobraziť na 2D priestore, línie vám urobia veľa zvláštnych vecí. To využívajú umelci už celé storočia,” vysvetľuje profesor Anu Ojha z National Space Centre Discovery.  

Astronauti by neprežili cestu cez radiačné pásy 

Okolo Zeme sa nachádzajú radiačné pásy, ktoré voláme Van Allenove pásy. Konšpirátori často poukazujú na to, že astronauti by nedokázali prežiť cestu cez tieto oblasti s vysokou radiáciou. Ojha vysvetľuje, že hoci tieto pásy skutočne existujú a sú nebezpečné, trik na bezpečný prechod sa ukrýva inde, než by ste čakali.  

Misia Apollo 11 uplatnila rovnakú taktiku ako cirkusanti, ktorí kráčajú po žeravých kameňoch. Ak prejdete cez radiačné pásy dostatočne rýchlo, čo sa pri ceste na Mesiac vyžaduje, nestrávite v nich dostatok času na to, aby vás radiácia postihla nejakým významným spôsobom. Skúste zobrať zapaľovač a rýchlo prejdite prstom priamo cez plameň. Nemusíte sa báť, ani vy sa v tomto prípade nepopálite.  

Na fotkách z Mesiaca nenájdete hviezdy 

Pristáli ľudia na Mesiaci?
Zdroj: NASA (Joseph O’Dea)

Ďalším argumentom je, že na fotkách z Mesiaca nájdete len čiernu oblohu. Hviezdy by pritom mali na oblohe svietiť, pretože Mesiac nemá atmosféru ani oblaky, ktoré by ich zakryli.  

Aj toto má jednoduché vysvetlenie. Na Mesiaci bol v čase Apollo 11 deň, čo znamená, že Slnko priamo žiarilo na lunárny povrch, ktorý sám o sebe odráža dobre svetlo. Ak chceli astronauti vytvoriť kvalitný záber, museli mať nastavenú veľmi malú clonu a vysokú rýchlosť závierky. Znamená to, že menej jasné objekty sa do záberu nedostali.  

Ako môže na Mesiaci viať vlajka? 

Pristáli ľudia na Mesiaci?
Zdroj: NASA (Joseph O’Dea)

Najikonickejší záber misie Apollo 11 zachytáva Buzza Aldrina, ako salutuje pred americkou vlajkou. Ak sa pozriete bližšie, všimnete si, že vlajka vlaje vo vákuu, kde neexistuje žiaden vietor.  

Americká vlajka na Mesiaci ale v skutočnosti nevlaje, ide o ilúziu, ktorú tvorí výstuž pozdĺž hornej strany vlajky. NASA chcela vytvoriť efekt napnutej vlajky, no počas skladania konštrukcie astronauti vlajku prirodzene pokrčili.  

Prečo sme sa na Mesiac nevrátili?  

Ako sme spomenuli na začiatku, posledná misia na Mesiac bola Apollo 17 a odvtedy sa človek na Mesiac nevrátil. Ak sme tam boli niekoľkokrát, prečo sme nešli naspäť? Odpoveď na túto otázku nie v tom, že by NASA nechcela.  

Americká vláda a vesmírna agentúra mali plány postaviť na povrchu trvalú základňu, niečo, o čo sa pokúšame aj teraz. V tom čase však prebiehala vojna vo Vietname a verejnosti sa nepáčilo, že sa miliardy amerických dolárov utrácajú na cesty do vesmíru. Vedľajším cieľom Apollo 11 bolo poraziť Sovietsky zväz, čo sa podarilo. Ľudia sa prestali zaujímať o Mesiac a o vesmír, čo viedlo k tomu, že rozpočet NASA bol výrazne znížený.  

Neskôr sa NASA zamerala na program vesmírnych raketoplánov a výstavbu Medzinárodnej vesmírnej stanice.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre