Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nitrianska galeria besedy autori dado nagy.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.facebook.com
13. mája 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Leto v Nitrianskej galérii bude plné hudby a literatúry. Je tu cyklus besied 4-3-2-1 aj koncert Podoby saxofónu

Nitrianska galéria otvára svoje dvere pre milovníkov literatúry a umeleckej tvorby. Cyklus besied 4-3-2-1 prináša do Nitry už od roku 2006 pútavé literárne stretnutia, ktoré odhaľujú tajomstvá slovenskej literárnej scény. Novinkou na máj je koncert Podoby saxofónu.

Nitrianska galéria sa počas letných mesiacov už tradične stáva miestom stretnutí milovníkov slovenskej literatúry a umeleckej tvorby. Cyklus besied 4-3-2-1, ktorý organizuje už od roku 2006, prináša pútavé literárne podujatia. Moderátor a dramaturg je Jozef Dado Nagy, ktorý vás aj tento rok vás pozýva na stretnutia so známymi autormi.

Besedy sa konajú vždy na nádvorí meštianskeho domu na Samovej ulici č. 1. V prípade nepriaznivého počasia sa program presunie do Salóna Nitrianskej galérie na Župné námestie 3. Toto podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Najbližšie je však podujatie Podoby saxofónu, ktoré sa uskutoční 14. mája o 18.00 hod. a je súčasťou Týždňa Nitrianskej galérie. Pri koncipovaní dramaturgie koncertu bolo hlavným cieľom poukázať práve na túto dôležitú myšlienku vynálezcu saxofónu, na flexibilitu saxofónového zvuku v spojení s klavírom a husľami. Na saxofóne sa vám predstaví Ladislav Fančovič, husle ovláda Jana Macíková a na klavír hrá Jakub Čižmarovič. Podujatie Podoby saxofónu podporil Hudobný fond.

Program je nasledovný:

  • Jean – Baptiste Singelée (1812 – 1875).
    • Solo de Concert pre barytónový saxofón a klavír, op. 77 (6 min.).
  • Ali Ben Sou Alle (1820 – ?).
    • Shanghai Redowa Waltz pre sopránový saxofón a klavír (3 min.).
  • Erwin Schulhof (1894 – 1942).
    • Hot sonáta pre altový saxofón a klavír (15 min.).
  • Adolf Busch (1902 – 2005).
    • Suita pre altový saxofón a husle (9 min.).
      • 1. Prelúdium.
      • 2. Sarabanda.
      • 3. Gavota.
      • 4. Gigue.
  • Marc Eychenne: Cantilene et dance (1933, 13 min.).
      • 1. Tres librement.
      • 2. Danse. Tres rhythmé.
  • Mauro Agagliate (1968).
    • I’m walkin’ in your silence again pre husle, altový saxofón a klavír (4 min.), svetová premiéra.
  • Leon Stein (1910 – 2002).
    • Trio Concertante pre husle, altový saxofón a klavír (18min.).
      • 1. Spiritoso.
      • 2. Siciliano.
      • 3. Scherzoso.
Ng podoby saxofonu.jpg
Foto: Nitrianska galéria

V roku 2024 sa môžete tešiť na literárne stretnutia s renomovanými slovenskými autormi. Prvým z nich je Peter Juščák, ktorý sa predstaví 16. mája o 17.00 hod. vám predstaví svoje diela a podelí sa o zážitky z ciest po Kosove, či svoje vedomosti z rôznych oblastí. Knižne debutoval v roku 1986 zbierkou poviedok Komu ujde vlak, za ktorú dostal Cenu Ivana Kraska.

O tri roky neskôr vydal román V očiach soľ, po ktorom nasledovala opäť poviedková kniha Milovanie so sochou Miriam (1995). Príbeh novinára a udalostí po roku 1989 spracoval s dávkou humoru aj v próze Som Ťukot (1999). Ako autor literatúry faktu sa prezentoval publikáciou Odvlečení (2001).

Po knihe krátkych próz rôznych žánrov Návod na použitie zvyšnej časti života (2005) sa k téme odvlečených vrátil v románe…a nezabudni na labute! (2014), vďaka ktorému sa v roku 2015 dostal medzi finalistov súťaže Anasoft litera. Zážitky z ciest po Kosove opísal v románe Balkan blues (2018).

Je aj autorom knižnej eseje o prvom prezidentovi Slovenskej republiky pod názvom Michal Kováč a jeho bremeno (2003).V roku 2023 vydal knihu desiatich pozoruhodných príbehov zo sovietskych pracovných táborov Desaťkrát GULAG. Okrem Ceny Ivana Kraska za debut je Juščák držiteľ Prémie SC P.E.N. za rok 2001 za knihu Odvlečení a hlavnej ceny Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (2014) za román…a nezabudni na labute!

Nasledovať bude Katarína Vargová, a to 18. júla o 17.00 hod. Je to autorka, ktorá debutovala zbierkou poviedok Šura a dlhoročne viedla literárny projekt Medziriadky. Pôsobí ako televízna scenáristka, dramaturgička a kreatívna producentka. V roku 2024 jej vyšla próza Severné more, ktorá bola nominovaná medzi päticu kníh Ceny René – literárnej ceny gymnazistov a stredoškolákov.

Na záver cyklu príde Richard Pupala. Na besedu s ním sa môžete tešiť 22. augusta o 17.00 hod. V roku 2007 zvíťazil v súťaži Poviedka. Knižne debutoval v roku 2014 zbierkou krátkych poviedok Návštevy. V roku 2017 mu vyšla zbierka poviedok Čierny zošit. V roku 2020 Ženy aj muži, zvieratá. Najnovšie dielo Druhý čierny zošit vyšlo v roku 2023. Všetky zbierky boli nominované na Cenu Anasoft litera. Čierny zošit a Ženy aj muži, zvieratá na Cenu Európskej únie za literatúru.

Ng 4321 poster.jpg
Foto: Nitrianska galéria

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X